V Rusku sa konajú regionálne a komunálne voľby

NETKY.SK • 13 September 2015, 09:38 • 2 min
V Rusku sa konajú regionálne a komunálne voľby

MOSKVA - Regionálne a komunálne voľby sa dnes konajú v Rusku. Hlasovať môže okolo 60 miliónov voličov, ktorí rozhodnú okrem iného o 21 gubernátoroch a zložení stoviek mestských a miestnych zastupiteľstiev.

slovakia

left justify in out

Ako prvé otvorili volebné miestnosti na Ďalekom východe Ruska, 9000 kilometrov od Moskvy.

 

Pre vládnucu stranu Jednotné Rusko je súboj o 92.000 mandátov dôležitou skúškou popularity politiky prezidenta Vladimira Putina. Rusko je hospodársky pod tlakom najmä v dôsledku západných sankcií v súvislosti s ukrajinským konfliktom a nízkych cien ropy, píše agentúra DPA.

 

Okrem Jednotného Ruska, za ktoré sa podľa volebnej komisie uchádza o priazeň voličov približne 90.000 z celkovo 207.000 kandidátov, počítajú s úspechmi najmä komunisti a liberálnodemokratická strana ultranacionalistu Vladimira Žirinovského. Liberálna opozícia okolo Alexeja Navaľného volebné úrady obviňuje z rozhodnutí v neprospech kandidátov kritizujúcich vládu. Na prekážky sa sťažovali aj volební pozorovatelia z organizácie Golos. Opozícia dúfa predovšetkým v úspech v meste Kostroma 300 kilometrov severovýchodne od Moskvy.

 

Voľby prebiehajú v 83 z 85 federálnych subjektoch krajiny s 11 časovými pásmami. Ako posledné zatvoria volebné miestnosti o 20.00 h SELČ v Kaliningradskej oblasti, ruskej exkláve pri Baltskom mori. Predbežné oficiálne výsledky sa očakávajú v pondelok.

 

Hlasovanie sa koná za prísnych bezpečnostných opatrení, v nasadení je viac než 130.000 príslušníkov bezpečnostných orgánov. Komunálne voľby sú považované aj za "generálnu skúšku" pre parlamentné voľby v budúcom roku.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies