V roku 2017 by mala byť materská aj rodičovský príspevok vyšší

NETKY.SK • 14 December 2016, 07:24 • 2 min
V roku 2017 by mala byť materská aj rodičovský príspevok vyšší

BRATISLAVA – Materská dávka a rodičovský príspevok by mali byť v roku 2017 vyššie.

slovakia

left justify in out

Kabinet sa dnes bude zaoberať návrhom ministerstva práce a sociálnych vecí, podľa ktorého materská dávka by sa mala od mája budúceho roka zvýšiť zo 70 percent na 75 percent z hrubej mzdy zamestnankyne, resp. z vymeriavacieho základu samostatne zárobkovo činnej osoby. Táto dávka by tak dosahovala takmer 100 % čistého príjmu, ktorý mala osoba pred odchodom na materskú dovolenku. Od mája budúceho roka by sa tiež mal zvýšiť rodičovský príspevok, a to zo súčasných 203,20 eura na 213,20 eura.


Vláda by mala rokovať aj o návrhu novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení. Od začiatku mája budúceho roka by mala umožniť výber celej sumy alebo aspoň časti úspor v druhom pilieri po odchode na dôchodok približne polovici sporiteľov. Vlani pritom na tzv. programový výber úspor malo nárok približne 16 % sporiteľov a v prvom polroku tohto roka 8 % sporiteľov, ktorí získali nárok na dôchodok. Možnosť výberu aspoň časti nasporenej sumy majú dostať tí sporitelia, ktorých súčet súm všetkých druhov poberaných dôchodkov, vrátane sumy doživotného dôchodku z druhého piliera, bude vyšší ako priemerný mesačný starobný dôchodok z prvého penzijného piliera, na ktorý vznikol nárok od 1. januára 2004. V súčasnosti ide o sumu 425 eur.


Na vláde sa bude hovoriť aj o novele zákona o odpadoch, ktorou rezort životného prostredia chce znížiť spotrebu plastových tašiek na Slovensku. Slovensko takto zavádza do nášho právneho poriadku eurosmernicu, ktorá členským štátom ukladá povinnosť dosiahnuť trvalé zníženie spotreby ľahkých plastových tašiek. Tie totiž predstavujú významný environmentálny problém. Tašky sa budú podľa ministerstva životného prostredia povinne spoplatňovať.


Ministri prerokujú aj správu o priebehu a následkoch povodní na území Slovenska v období od januára do konca júna. Povodne v tomto období spôsobili škodu spôsobili škody 1 167 487  eur. Najväčšiu škodu spôsobili na majetku štátu, a to vo výške 986 621 eur a na majetku vyšších územných celkov išlo o škodu 125 850 eur, uvádza sa v materiáli. Rezort životného prostredia predkladá na vládu aj Národný akčný plán pre zelené verejné obstarávanie v Slovenskej republike na roky 2016 - 2020 , ktorého cieľom je dosiahnuť 50-percentný podiel zrealizovaných zelených zákaziek orgánmi štátnej správy z celkového objemu nimi uzatvorených zmlúv pre vybrané skupiny produktov.


Odmena pre pracujúce väznené osoby sa bude valorizovať. Ide o návrh ministerstva spravodlivosti, ktorý je tiež na programe rokovania. K zmene dôjde od januára, v rokoch 2015 a 2016 odmena pracujúcim väzňom nebola valorizovaná a bola na úrovni roku 2014. Výška pracovnej odmeny sa zvýši koeficientom 1,07. Podľa zaradenia a započítanej praxe bude hodinová mzda pracujúcej väznenej osoby od 0,954 do 1,991. Mesačne si tak môžu odsúdení a obvinení zarobiť od 166 do 346,40 eura.


Modernizácia vykurovania vojenského areálu v Martine Podháji by mala stáť cez 3 540 130 eur s DPH. Uvádza sa to v materiáli rezortu obrany s tým, že pôvodne sa počítalo s nižšími nákladmi, ale pretože treba urobiť práce navyše v porovnaní s pôvodným zámerom, tak sa suma navŕšila. Podľa pravidiel rezortu financií pri stavbách, u  ktorých pre zmeny v projektovej dokumentácii a pre práce navyše, skutočná obstarávacia cena dosiahne viac ako 3 320 000 eur, sa zdôvodnenie zvýšenia ceny predkladá na posúdenie a rozhodnutie vlády. Rezort obrany preto predkladá materiál na prerokovanie a schválenie kabinetom. Projektová dokumentácia k modernizácii vykurovania areálu bola spracovaná v roku 2010, pre nedostatok zdrojov došlo k samotnej realizácii stavby až v roku 2015. Zmluva so zhotoviteľom bola uzatvorená v júni 2015 s cenou 3 232 540 eur DPH. S prácami sa začalo v júli v roku 2015, dokončené by mali byť do júna 2017.


Súčasťou stredajšieho rokovania vlády má byť aj návrh na uzavretie Dohody medzi vládou SR a vládou Maďarska o prevádzkovaní, údržbe a rekonštrukcii cestných hraničných mostov a úsekov hraničných ciest na spoločnej štátnej hranici. Ministri by mali rokovať aj o dodatku ku koncesnej zmluve na projektovanie, výstavbu, financovanie, prevádzku a údržbu úsekov diaľnice D4 Jarovce – Rača a rýchlostnej cesty R7 Bratislava Prievoz – Holice.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies