V roku 2013 už Taliansko nebude potrebovať škrtať

NETKY.SK • 10 Máj 2013, 11:52 • 2 min
V roku 2013 už Taliansko nebude potrebovať škrtať

RÍM - Ďalšie zvyšovanie daní a škrtanie rozpočtov v Taliansku v roku 2013 nebude nutné. Povedal to vo štvrtok minister hospodárstva Fabrizio Saccomanni v rozhovore pre televíziu La7.

slovakia

left justify in out

Nová talianska vláda pod vedením Enrica Lettu napriek tomu odložila dekrét, o ktorom sa malo vo štvrtok hlasovať, a ktorý mal okrem iného zastaviť vyberanie nepopulárnej dane z nehnuteľností. Podľa vládneho stanoviska sa opatrenie vráti na schválenie do parlamentu o niekoľko dní, keď ministri určia, ako presne vykryjú dieru vo výške 2 mld. eur, ktorá po zrušení dane vznikne v rozpočte. "Musíme sa vyvarovať unáhlených záväzkov," komentoval minister Saccomanni, ktorý v minulosti viedol taliansku centrálnu banku. 

Zrušenie dane by malo byť prvým krokom Ríma od úsporných opatrení k podpore ekonomického rastu, talianske hospodárstvo má totiž za sebou už šiesty štvrťrok v recesii. K podpore rastu sa zaviazal premiér Letta na začiatku svojho funkčného obdobia, pričom sľúbil, že dodrží rozpočtové limity stanovené EÚ, hoci priznal, že to bude ťažké. "Vláda využila všetok priestor na manévrovanie, ktorý mala v roku 2013 pri deficite k dispozícii a v roku 2014 urobí to isté," povedal Saccomani v rozhovore. Aktuálne predpoklady vlády počítajú na rok 2013 s deficitom 2,9 percenta a o rok neskôr s jeho poklesom na 1,8 percenta. Saccomaniho slová však naznačujú, že môže dôjsť k revízii tohto cieľa nahor.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies