V prípade otcovraždy matka bráni pred súdom syna

NETKY.SK • 26 Máj 2015, 06:35 • 2 min
V prípade otcovraždy matka bráni pred súdom syna

PREŠOV – Na Okresnom súde v Prešove dnes pokračovalo hlavné pojednávanie s obžalovaným Gustávom M., ktorého prokuratúra viní z vraždy otca. Skutok sa stal v Prešove 1. mája 1996 v kuchyni rodičovského domu.

slovakia

left justify in out

Obžalovaný sa po tragickej udalosti skrýval vyše 18 rokov na neznámom mieste. Prezradil ho starý vodičský preukaz pri náhodnej kontrole vo Varšave. Na základe európskeho zatykača ho poľskí policajti v septembri minulého roka zadržali a vydali na Slovensko. Pred súdom dnes vypovedali najbližší príbuzní obžalovaného – matka, brat, krstní rodičia a ďalší svedkovia. Proces bude pokračovať vypočutím súdnych znalcov.


Matka obžalovaného verejne poďakovala slovenským aj poľským policajtom, že sa jej syn vrátil do vlasti živý. Podľa jej slov doma boli všetci presvedčení, že je mŕtvy. Po ôsmich rokoch, keď o synovi nič nevedela, dala ho vyhlásiť za mŕtveho. Ako uviedla, chcela takýmto spôsobom vyriešiť po ňom pozostalosť a uvoľniť z účtu časť peňazí z predaja ich bytu.


Osudný deň opísala svedkyňa ako napätý, 25-ročný syn nespal doma, manžel sa ho už ráno vybrať hľadať, lebo ho podozrieval, že utratí peniaze z predaja bytu so staršou priateľkou. Domov sa vrátil najprv manžel, zakrátko aj syn. Otec synovi vytýkal jeho nevhodnú partnerku, kričal na neho, aby vypadol z domu. Potom mu dal takú silnú facku, že syn spadol a na zemi ho ešte kopal. Matka sa snažila zakročiť, no nič nezmohla a preto odišla zavolať druhého syna na pomoc. Keď sa vrátila späť do kuchyne, manželovi tiekla krv z hrude. Bol len v trenírkach a tielku. Podoprela ho a on na vlastných nohách vyšiel von. Susedia ho odviezli do nemocnice, kde zomrel. Manžela opísala ako konzervatívneho človeka, ktorý nebol prístupný kompromisu a vždy trval na svojej pravde. Bol popudlivý a nervózny, k deťom prehnane prísny. Svedkyňa uviedla, že aj k nej sa niekedy správal prudko. Mal vysoký tlak, liečil sa aj na nervy a mal problémy so sluchom. Oproti synovi mal oveľa robustnejšiu postavu. O vzťahu syna s vydatou ženou, ktorý rodičia neuznávali, sa nikdy otvorene nerozprávali. Manžel to v sebe dusil a obával sa, že syn s ňou premárni peniaze za byt.

 

Svedkyňa prudko zareagovala na prečítané časti zo svojej výpovede spred 19 rokov, keď bola kritickejšia na adresu svojho syna. Pred súdom prehlásila, že niekto vtedy zneužil jej psychické rozpoloženie, bola v šoku a nevie, čo podpísala. Prečo sa jej syn 18 rokov neozval, nevedela zdôvodniť.


Senát vypočul dnes ako svedkyňu aj bývalú partnerku obžalovaného Máriu. Tá potvrdila, že mala s obžalovaným intímny pomer. Ten však trval krátko, asi mesiac a z jej strany išlo iba o flirt. Bola vydatá a žiadne dlhodobé plány si nerobili. Spoločnú noc prežili aj pred tragickou udalosťou. Naposledy ju obžalovaný kontaktoval asi týždeň po tragédii, keď jej zavolal údajne z Ukrajiny. Na podrobnosti si už nepamätá. Vo výpovedi dva týždne po skutku táto svedkyňa uviedla, že obžalovanému do telefónu povedala, že jeho otec zomrel a už ho aj pochovali, žiadala ho, aby sa vrátil. Chvíľu bol ticho a potom hovor prerušil. Obžalovaný aj dnes zopakoval, že informáciu o smrti otca nepočul, čo tvrdil aj na prvom pojednávaní. Ak ho súd uzná vinným, hrozí mu trest odňatia slobody na desať až 15 rokov. Ak by bol za tento čin odsúdený hneď po jeho spáchaní, dnes mohol byť už na slobode.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies