V PPS Group Detva sa už pracuje, podpísaná je aj kolektívna zmluva

NETKY.SK • 12 Január 2017, 14:30 • 2 min
V PPS Group Detva sa už pracuje, podpísaná je aj kolektívna zmluva

DETVA - Štrajk v PPS Group Detva po troch dňoch skončil. Zamestnanci nastúpili opäť do práce dnes ráno. Predchádzali tomu náročné rokovania zástupcov odborov a zamestnávateľa, ktoré trvali od pondelka 9. januára a definitívne skončili dnes o jednej hodine ráno podpisom novej kolektívnej zmluvy.

slovakia

left justify in out

Hlavná požiadavka odborov - navýšiť zamestnancom tarifné mzdy, sa naplnila.

 

S účinnosťou od 1. januára tohto roku sa teda zamestnancom v podniku zvýši mzda o 4,5 %, čo znamená s dopadom do výkonnostnej odmeny zvýšenie priemernej mesačnej mzdy o 38,50 eura. Oproti pôvodnému návrhu zamestnávateľa, ktorý navrhoval nárast tarifných miezd zamestnancov o 1,5 %, považuje tento výsledok predseda Základnej organizácie OZ KOVO Podpolianske strojárne, Stanislav Ľupták za uspokojivý.

 

„Myslím, že môžeme byť spokojní. Dosiahli sme trojnásobok toho, čo ponúkal zamestnávateľ v prvý deň štrajku.“

 

Zároveň uviedol, že v zmysle podpísanej novej kolektívnej zmluvy by mali od roku 2018 narásť tarifné mzdy zamestnancov o ďalších 18 eur a v roku 2019 sa bude o mzdovom náraste ešte rokovať. Skonštatoval tiež, že sa v novej kolektívnej zmluve podarilo presadiť zachovanie odchodného nad rámec zákona vo výške jedného až piatich platov, či zachovať množstvo mzdových zvýhodnení a benefitov súvisiacich s pracovným pomerom ako aj slušný sociálny program, ktorý je nad rámec platných zákonov.

 

Ľupták súčasne ocenil, že sa im so zamestnávateľom podarilo dohodnúť na finančnej kompenzácii zamestnancov počas štrajku. „Došlo k dohode medzi zástupcami zamestnancov a zamestnávateľa, že tieto tri dni štrajku budú kvalifikované ako prekážka na strane zamestnancov s náhradou mzdy vo výške priemerného zárobku zamestnancov,“ uviedol.

 

Ako v stanovisku pre TASR uviedol hovorca PPS Group Ľuboš Schwarzbacher, prvý raz v histórii PPS Group sa podarilo uzavrieť kolektívnu zmluvu až na obdobie troch rokov. "Práve trvanie zmluvy vymenilo vedenie za 4,5-percentné navýšenie tarifných miezd v roku 2017," konštatoval. "V ďalšom roku 2018 by sa mzdy meniť nemali, maximálne o prípadnú infláciu," dodal.

 

„Pre nás je najdôležitejšia stabilita a spoľahlivosť. Nemôžeme si každoročne dovoliť hazardovať s dobrým menom firmy pred našimi zákazníkmi, ale aj dodávateľmi. Vyslali sme jasný signál, že pravidelné štrajkové pohotovosti v Detve sú, verím, už minulosťou“, povedal generálny riaditeľ PPS Group Rastislav Rusič.

 

Dohodnuté 4,5-percentné navýšenie tarifných miezd v roku 2017, vníma spoločnosť aj ako kompromis medzi 1,5-percentným navýšením ponúkaným manažmentom so sprostredkovateľom a 7-percentným navýšením, očakávaným zo strany odborov. Tie žiadali aj ďalší - 150 eurový ročný bonus, ktorý z finálneho znenia zmluvy nakoniec vypadol.

 

„Zároveň oceňujeme, že všetky ďalšie sporné body zostali nezmenené a v takej podobe, ako ich navrhoval sprostredkovateľ. To znamená, že sa nevraciame k pracovným prestávkam a nezmenené zostáva aj odstupné na úrovni Zákonníka práce,“ doplnil Rusič. Podľa neho je dôležité aj to, že sa s odbormi dohodli na kompenzácii za účasť v štrajku.

 

V spoločnosti PPS Group, zaoberajúcou sa výrobou oceľových konštrukcií pre svetových výrobcov banskej, manipulačnej, stavebnej a transportnej techniky, pracuje vyše 790 zamestnancov. Ďalší 44 zamestnanci pracujú prostredníctvom agentúry dočasného zamestnávania. Priemerná mesačná hrubá mzda predstavovala vlani približne 974 eur.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies