V pondelok u nás nastane čiastočné zatmenie Mesiaca

NETKY.SK • 4 August 2017, 10:19 • 2 min
V pondelok u nás nastane čiastočné zatmenie Mesiaca

BRATISLAVA - V pondelok bude možné na Slovensku pozorovať ďalšie čiastočné zatmenie Mesiaca.

slovakia

left justify in out

Úkaz bude najvýraznejší po západe Slnka tesne po 20:00 na tmavnúcej súmrakovej oblohe. „Bude sa nám zdať, akoby mal zo spodnej časti trošku odhryznuté,“ vysvetlil Pavol Rapavý zo Slovenského zväzu astronómov s tým, že táto časť Mesiaca bude v zemskom tieni. Zatmenie Mesiaca vzniká pri mesačnom splne, keď prechádza zemským tieňom. V tom čase je na opačnej strane oblohy ako Slnko. Ročne môžu nastať maximálne tri zatmenia Mesiaca.

Pri maximálnej fáze zatmenia bude Mesiac ponorený do tieňa Zeme štvrtinou svojho priemeru. „Keďže úkaz nastáva nízko nad obzorom, bude mimoriadne fotogenický. Za dobrých pozorovacích podmienok uvidíme Mesiac na nevýraznom ružovkastom pozadí okraja zemského tieňa, ktorý je označovaný ako Venušin pás,“ uviedol Rapavý. Asi polhodinku po skončení čiastočného zatmenia bude pravý dolný okraj Mesiaca mierne tmavší, keďže bude v polotieni. Nad južným obzorom bude možné pozorovať Saturn v súhvezdí Škorpión a na západe jasný Jupiter v Panne.

Tohto roku bolo na Slovensku pozorovateľné len polotieňové zatmenie Mesiaca 11. februára, no tento úkaz bol len málo výrazný. Nasledujúce zatmenie bude úplné, nastane 27. júla 2018 a bude najdlhším úplným zatmením Mesiaca v tomto storočí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies