V noci na dnes padol teplotný rekord v Piešťanoch

NETKY.SK • 29 Júl 2013, 13:09 • 2 min
V noci na dnes padol teplotný rekord v Piešťanoch

BRATISLAVA - V noci z nedele (28. 7.) na pondelok (29. 7.) meteorológovia namerali doteraz najvyššiu minimálnu nočnú teplotu vzduchu na Slovensku.

slovakia

left justify in out

"V Piešťanoch v noci neklesla teplota vzduchu pod 27,3 stupňa Celzia. Predtým bola najvyššia minimálna nočná teplota v Kuchyni (Záhorie) na letisku, kde v noci na 29. augusta 1992 teplota vzduchu neklesla pod 26,4 stupňa Celzia. Takže teraz bol rekord absolútnej minimálnej nočnej teploty vzduchu prekonaný takmer o jeden stupeň Celzia," uviedol dnes pre TASR klimatológ zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Pavel Faško.

Podľa slov Mareka Šveca zo SHMÚ "absolútne historické rekordy maximálnej dennej teploty vzduchu na meteorologických staniciach Slovenska s denným spravodajstvom zatiaľ v tejto vlne horúčav neboli prekonané. Do nedele (28. 7.) nebol prekonaný ani absolútny slovenský rekord maximálnej dennej teploty vzduchu 40,3 stupňa Celzia z Hurbanova z 20. júla 2007. Výnimkou je iba Beluša, kde sme v nedeľu namerali 37,3 stupňa Celzia, čo je najvyššia teplota vzduchu na tejto meteorologickej stanici v celom období jej prevádzky".

Ako dodal, v nedeľu padol rekord maximálnej dennej teploty vzduchu na 37 zo 49 meteorologických staníc Slovenska s denným spravodajstvom, takže približne tri štvrtiny meteorologických staníc SHMÚ zaregistrovali rekord. V nedeľu bolo najhorúcejšie v Dudinciach, kde teplota vzduchu vystúpila na 37,8 stupňa Celzia, čím tam bol prekonaný rekord 37,2 stupňa Celzia z 28. júla 1983. Najvyššia priemerná denná teplota vzduchu v priebehu aktuálnej vlny horúčav bola zatiaľ zaznamenaná v Žihárci v okrese Šaľa, kde v nedeľu dosiahla 31,3 stupňa Celzia. Takáto vysoká priemerná denná teplota vzduchu predstavuje šiestu najvyššiu hodnotu tejto charakteristiky teploty vzduchu v celej histórii meteorologických meraní na Slovensku. Najvyššia priemerná denná teplota vzduchu na Slovensku bola doteraz zaregistrovaná vo Veľkých Ripňanoch 1. júla 2012, keď tam dosiahla 32,3 stupňa Celzia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies