V Neapole vystavili na znak vďaky dva odcudzené van Goghove obrazy

NETKY.SK • 7 Február 2017, 09:43 • 2 min
V Neapole vystavili na znak vďaky dva odcudzené van Goghove obrazy

NEAPOL - Až do 26. februára budú môcť obdivovatelia diel holandského majstra Vincenta van Gogha (1853-1890) vidieť v juhotalianskom Neapole, konkrétne v priestoroch tamojšieho Museo di Capodimonte, dva z jeho obrazov, ktoré odcudzili v roku 2002 v Amsterdame a ktoré sa vlani v septembri našli v Taliansku.

slovakia

left justify in out

Hodnota obrazov Pohľad na more pri Scheveningene (1882) a Farníci opúšťajú kostol v Nuenene (1884-1885) sa odhaduje na rádovo milióny eur.

 

Obe diela našli ľahko poškodené v dome uväzneného mafiána Raffaeleho Imperialeho v meste Castellammare di Stabia južne od Neapolu. Stalo sa tak na základe informácií iného, takisto uväzneného mafiána pri rozsiahlej akcii talianskej polície proti organizovanému zločinu.

 

Už tri roky po krádeži odsúdili v Holandsku dvoch mužov na tresty väzenia, pričom obaja akúkoľvek vinu popierali. Po samotných dielach sa však akoby zľahla zem, a to napriek vypísaniu odmeny vo výške 100.000 eur.

 

Riaditeľ amsterdamského Van Goghovho múzea Axel Rüger na vernisáži uviedol, že výstava v Neapole je prejavom vďaky tomuto mestu a celému Taliansku. Po jej ukončení by sa odcudzené diela mali vrátiť do materskej inštitúcie v holandskej metropole.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies