V našej strane vládne dobrý duch, z podpory J. Hrivnáka mám radosť

NETKY.SK • 3 November 2010, 08:10 • 2 min
V našej strane vládne dobrý duch, z podpory J. Hrivnáka mám radosť

V našej strane vládne dobrý duch, z podpory J. Hrivnáka mám radosť

slovakia

left justify in out

Predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda je hrdý na svoj poslanecký klub, ktorý dnes dospel k dohode, že podporí pri voľbe generálneho prokurátora kandidáta Jany Dubovcovej (SDKÚ-DS) Jána Hrivnáka. Vyhlásil to pred dnešným rokovaním Koaličnej rady, na ktorej bude téma nového šéfa prokurátorov dominovať.
"Vždy som hovoril, že v našej strane vládne dobrý duch, že sa vieme pekne slobodne a otvorene zhovárať, a že by sme nemali poslancom diktovať ani brániť, keď chcú vykonávať svoje ústavné funkcie," deklaroval Dzurinda s tým, že za rozhodnutím poslaneckého klubu stojí. Vníma pozitívne, že "sme znovu pevní a jednotní. Mám radosť."
Podľa jeho slov na základe výsledku dnešného rokovania poslancov SDKÚ-DS nikto nemôže ostať na pochybách, že strana sa rozhoduje zodpovedne, nepodpisuje hárky nepoznajúc kandidátov, postupuje legitímne a že na rozdiel od iných, ktorí jednotu proklamujú, jej na nej aj nesmierne záleží. "Aby sme boli jednotní vo vládnej koalícii, aby sme mohli vydržať a napĺňať vládny program," vysvetlil.
Či bude SDKÚ-DS ochotná ustúpiť a v tajnej voľbe podporiť kandidátku SaS, KDH a Mosta-Híd Evu Mišíkovú, odvetil, že si treba počkať na výsledok politických dohôd. "Poslanci vyjadrili slobodne svoju vôľu, hovorili všetci. Zhodnotili všetkých troch kandidátov a napokon sa vyjadrili tak, ako sa vyjadrili," dodal.
Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) dnes po rokovaní poslaneckého klubu strany oznámila, že spoločným kandidátom SDKÚ-DS na post generálneho prokurátora je Ján Hrivnák. Ten má podľa nej priniesť zmenu v oblasti generálnej prokuratúry. Tá je pre šéfku kabinetu taká dôležitá, že ak by k nej po voľbe nového generálneho prokurátora nedošlo, zvažovala by svoje ďalšie pôsobenie.
"Považujem rozhodnutie o generálnom prokurátorovi ako principiálne, hodnotové, ako garanciu politickej kultúry, zmeny, väčšej dôvery v spravodlivosť a v systém spravodlivosti v SR. Preto zmenu považujem za nevyhnutnú. Je to pre mňa natoľko principiálne, že budem zvažovať ďalšie pôsobenie," vyhlásila. S týmto záverom prišli zástupcovia SDKÚ-DS na rokovanie Koaličnej rady, kde sa pokúsia dohodnúť s partnermi na kandidátovi, ktorého by vo voľbe v parlamente podporili všetky štyri koaličné strany.
Ak by sa Koaličná rada nedohodla na jednom kandidátovi, platí podľa premiérky Radičovej to, že SDKÚ-DS podporuje Hrivnáka. "Poslanci za SDKÚ-DS keď povedia, za koho hlasujú, tak za toho budú hlasovať," vyhlásila. Za Hrivnáka ako spoločného kandidáta klubu bude podľa nej hlasovať aj Stanislav Janiš (SDKÚ-DS), ktorý navrhol do funkcie súčasného šéfa prokurátorov Dobroslava Trnku. Ten je nominantom aj Mojmíra Mamojku (Smer-SD). Trnka je však neprijateľný pre zvyšné koaličné strany, ktoré apelujú, aby mal vládny štvorlístok spoločného kandidáta.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies