V Múzeu dopravy otvorili prvú výstavu venovanú vodnej a lodnej doprave

NETKY.SK • 13 Júl 2012, 06:51 • 2 min
V Múzeu dopravy otvorili prvú výstavu venovanú vodnej a lodnej doprave

V Múzeu dopravy otvorili prvú výstavu venovanú vodnej a lodnej doprave - Kultúra Vodná a osobitne lodná doprava je hlavnou témou výstavy, ktorú si vôbec po prvý raz v histórii môžu pozrieť návštevníci Slovenského technického múzea - Múzea dopravy v Bratis

slovakia

left justify in out

img

Vodná a osobitne lodná doprava je hlavnou témou výstavy, ktorú si vôbec po prvý raz v histórii môžu pozrieť návštevníci Slovenského technického múzea - Múzea dopravy v Bratislave. Expozíciu pod názvom Na vlnách Dunaja dnes slávnostne otvorili v jeho priestoroch. Venovaná je 90. výročiu československej a slovenskej plavby na európskom veľtoku. 
      "Ide o výsek z dejín vodnej dopravy a lodnej prepravy na Slovensku, ale veľmi významný výsek," povedal pre TASR Peter Maráky, riaditeľ Múzea dopravy a hlavný manažér výstavy, ktorá na neveľkej ploche okolo 150 m2 predstavuje desiatky predmetov a iných exponátov, fotografie a plánovú dokumentáciu z archívov a zbierok Slovenskej plavby a prístavov, Slovenského technického múzea, Múzea mesta Bratislavy, Slovenskej národnej galérie, Slovenského filmového ústavu a Národného filmového archívu v Prahe, Lodeníc v Komárne, Slovenského národného múzea – Historického múzea a Múzea kultúry Maďarov na Slovensku a viacerých súkromných vlastníkov.
      Expozícia prezentuje nielen fotografické a písomné dokumenty, ale aj originálne časti plavidiel - laná, kotvy, vrtule, navigačné prístroje, navigačný telegraf. Návštevníci môžu obdivovať aj slávnostnú výzdobu lodí vlajkovou abecedou či dokumenty z oblasti nehmotného dedičstva - napríklad argot - nárečové prejavy lodníkov. "Máme tu desiatky minút, možno aj niekoľko hodín filmových dokumentov z plavby po Dunaji, máme tu rekonštrukciu lodnej kapitánskej kajuty," vymenoval Maráky exponáty, ktoré sú podľa neho ukážky nahradzujúce celok budúceho lodného múzea. Tým by sa mal stať v budúcnosti remorkér Šturec, prvé plavidlo, ktoré bolo pred niekoľkými mesiacmi vyhlásené za kultúrnu pamiatku na Slovensku.
      Výstavu pripravilo STM - Múzeum dopravy v spolupráci so Slovenskou plavbou a prístavmi a vydavateľstvom Slovart, ktoré na vernisáži prezentovalo knižnú novinku Dunajská flotila autorov Juraja Bohunského a Karola Puhu. Publikácia sa venuje histórii lodnej prepravy od roku 1922.
      Počas výstavy, ktorá potrvá do septembra, čaká jej návštevníkov celý rad sprievodných odborných a popularizačných podujatí. Po premiérovom uvedení expozície v Bratislave by ju mali vidieť diváci v repríze v Košiciach a v Komárne.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies