V Malajzii sa začal súdny proces s vrahyňami Severokórejčana Kim Čong-nama

NETKY.SK • 13 Apríl 2017, 08:26 • 2 min
V Malajzii sa začal súdny proces s vrahyňami Severokórejčana Kim Čong-nama

KUALA LUMPUR - Dve ženy obvinené zo zabitia Kim Čong-una, nevlastného brata severokórejského vodcu, dňa 13. februára na letisku v Malajzii dnes predstúpili v tejto krajine pred súd. Ich čin vyvolal diplomatický spor medzi Malajziou a Severnou Kóreou.

slovakia

left justify in out

Dvadsaťdeväťročná Vietnamka Doan Thi Huong a 25-ročná Indonézanka Siti Aisyahová údajne otrávili Kim Čong-nama tým, že mu na medzinárodnom letisku v Kuala Lumpure potreli tvár jedom. Podľa malajzijskej polície pri tom použili nervovoparalytickú bojovú látku VX. OSN ju zaradila medzi zbrane hromadného ničenia.

 

Indonézanka povedala, že to považovala za žart pre skrytú kameru a že jedovatú tekutinu, ktorú dostala, mala za detský olejček. Vzťahy Malajzie a Severnej Kórey sa po zavraždení Kima prudko zhoršili. Zlepšenie nastalo až keď Malajzia začiatkom marca poslala telo zavraždeného do Pchjongjangu.

 

Obe ženy sú jedinými podozrivými, ktorí sú vo väzbe v súvislosti s vraždou Kima. Ich obhajcovia však ešte stále nedostali zábery z bezpečnostnej kamery ani dokumenty rozhodujúce pre obranu.

 

Obhajca Gooi soon Seng dnes pred súdom povedal, že to nesmie byť "proces plný prekvapení". Ďalšie pojednávanie následne odložili na 30. mája. Štyria podozriví Severokórejčania opustili Malajziu v deň vraždy.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies