V Líbyi čaká na odvoz k európskym sociálnym dávkam skoro pol milióna tzv. utečencov

NETKY.SK • 7 December 2017, 15:06 • 2 min
V Líbyi čaká na odvoz k európskym sociálnym dávkam skoro pol milióna tzv. utečencov

BRATISLAVA/RÍM – V priemere len osem percent migrantov dostane v Taliansku štatút utečenca. Väčšina z nich prichádza z čiernej Afriky, časť je z arabských krajín vrátane Tuniska, iní až z Bangladéša.

slovakia

left justify in out

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) zaregistrovala v Líbyi v mesiacoch september a október 423 394 migrantov. Z nich bolo 92 percent dospelých, z toho 88 percent mužov. Tridsaťosem percent neplnoletých bolo bez sprievodu. Najviac migrantov bolo z Nigérie, Egypta a Čadu.

 

Cez more do Talianska sa v tomto roku (do 29. novembra) podarilo dostať 117 042 migrantom, čo je o 25 percent menej oproti rovnakému obdobiu minulého roka. V správe, ktorú poslalo médiám talianske veľvyslanectvo v Bratislave, sa ďalej píše, že 91 percent z nich sa nalodilo práve v Líbyi. Pokles nalodení podľa Talianov pokračuje vďaka užšej spolupráci s líbyjskými orgánmi v boji proti obchodovaniu s ľuďmi a s prevádzačstvom.

 

V minulých mesiacoch mierne narástol počet Tunisanov, ktorí predstavujú päť percent z celého počtu imigrantov. V porovnaní s rokom 2016 je to šesťnásobný nárast, absolútny počet bol asi 5 900. Podľa IOM je hlavnou príčinou ich migrácie „nedostatočný prístup ku vzdelaniu a zdravotnej starostlivosti, nezamestnanosť a dezilúzia z reforiem arabskej jari“, ktoré trvajú už šesť rokov. Oproti roku 2016 zaznamenali aj nárast prisťahovalcov z Turecka.

 

Celkovo 47 percent migrantov – podľa ich vlastných vyhlásení – pochádza zo šiestich západoafrických krajín: Nigérie, Guiney, Pobrežia Slonoviny, Gambie, Senegalu a Mali. K bangladéšskemu občianstvu sa v tomto roku 2017 hlásilo 8 937 prisťahovaných osôb, ich počet sa stabilizoval a sú štvrtou najpočetnejšou národnosťou.

 

Veľvyslanectvo v správe ďalej uvádza, že od 1. januára do 27. novembra požiadalo v Taliansku o medzinárodnú ochranu 123 020 osôb, čo je nárast o 12 percent v porovnaní s tým istým obdobím roka 2016. Talianska vláda zaručila nejaký stupeň medzinárodnej ochrany 42 percentám žiadateľov, a to nasledovne: štatút utečenca získalo osem percent žiadateľov, podporovaná ochrana bola udelená deviatim percentám žiadateľov, humanitárnu ochranu (povolenie na pobyt) dostalo 25 percent žiadateľov.

 

Zároveň narastá počet pátracích a záchranných operácií vykonávaných líbyjskými úradmi: podľa IOM bolo líbyjskou pobrežnou strážou, Červeným polmesiacom a ostatnými organizáciami do 24. októbra zachránených 18 000 migrantov.

 

Určitú malú časť migrantov sa podarilo repatriovať ešte z Líbye. Najviac dobrovoľných navrátilcov z Líbye pochádzalo z Nigérie (okolo 4 000), Guiney (1 500), Gambie (1 300), Mali (1 100) a Senegalu (900). Celkovo bolo repatriovaných 12 000 migrantov; dve tretiny sa pred repatriáciou nachádzali v záchytných táboroch. Pre polovicu z nich boli zabezpečené reintegračné opatrenia v ich domovských krajinách.

 

Talianske veľvyslanectvo pripomína, že Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov sa snaží o zvýšenie počtu personálu a operačných kapacít na území Líbye a začal vykonávať (bližšie nešpecifikovnú) evakuáciu utečencov z tejto krajiny. Zatiaľ bolo evakuovaných 25 utečencov a ďalších 400 by mohli evakuovať do konca roka 2017. V roku 2018 by mohlo byť z Líbye evakuovaných 5 000 až 10 000 utečencov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies