V lete sa na súdoch pre dovolenky pojednáva pomenej

NETKY.SK • 7 Júl 2016, 13:58 • 2 min
V lete sa na súdoch pre dovolenky pojednáva pomenej

BRATISLAVA - V letných mesiacoch sa na slovenských súdoch prirodzene pojednáva z dôvodu čerpania dovoleniek pomenej. Nesúvisí to len s dovolenkami sudcov či prísediacich senátov, ale najmä s dovolenkami obhajcov a aj prokurátorov, svedkov a znalcov.

slovakia

left justify in out

"S čerpaním dovoleniek sudcov v mesiacoch júl a august, samozrejme, súvisí aj menší počet vytýčených pojednávaní, o koľko je to menej oproti ostatným mesiacom roka, nie je možné presne určiť," uviedol dnes pre TASR hovorca Krajského súdu v Bratislave (KS) Pavol Adamčiak.

 

Ako ďalej povedal, "samotní sudcovia často neodročujú a nevytyčujú termíny pojednávaní na mesiace júl a august, keďže pri takomto navrhovanom termíne ihneď prichádza slovné (či dodatočné písomné) ospravedlnenie neúčasti niektorej procesnej stany (najmä od advokátov, obhajcov), keďže aj oni si v týchto uvedených mesiacoch čerpajú dovolenky".

 

Preto sú veľmi často letné termíny pojednávaní z týchto dôvodov rušené alebo odročované. "Chod súdu pracuje v normálnom režime, nie je obmedzený, nakoľko je zabezpečená zastupiteľnosť sudcov. To platí aj o zastupiteľnosti zamestnancov súdu - podateľňa, registre. Bez zmien sú v letných mesiacoch a pokračujú v zmysle rozpisu aj služby sudcov, ktorí rozhodujú o návrhoch, ktoré majú zákonné lehoty na rozhodnutie napríklad 24, 48 alebo 72 hodín," zdôraznil Adamčiak.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies