V Kyjeve sú najväčšie demonštrácie od oranžovej revolúcie

NETKY.SK • 24 November 2013, 18:04 • 2 min
V Kyjeve sú najväčšie demonštrácie od oranžovej revolúcie

KYJEV - Ukrajinská vláda vo štvrtok oznámila, že pozastavila prípravné práce na dohodách s EÚ s tým, že potrebuje oživiť vzťahy s Ruskom. Opozícia preto žiada odstúpenie vlády.

slovakia

left justify in out

bbPribližne 50.000 ľudí vyšlo dnes do ulíc Kyjeva a kritizovalo prezidenta Viktora Janukovyča za ústup od dohôd s EÚ a za obrat politiky smerom k Rusku. Informovala o tom agentúra AP. Podľa nej ide o najväčšie demonštrácie v Kyjeve od oranžovej revolúcie spred deviatich rokov.

Ukrajinci pochodovali centrom metropoly s vlajkami Európskej únie a skandovali heslá ako "Preč s gangom!" Opoziční lídri podľa agentúry Reuters vyzývali Janukovyča, aby pokračoval v práci na plánovanej asociačnej dohode a dohode o voľnom obchode s Európskou úniou.

K podpisu malo dôjsť počas summitu Východného partnerstva v litovskom Vilniuse, ktorý sa bude konať 28. a 29. novembra.

"Máme ísť do Európy alebo smerom k Rusku?" pýtal sa z pódia na Európskom námestí Arsenij Jaceňuk, opozičný líder a spojenec väznenej expremiérky Julie Tymošenkovej. "Je to voľba medzi budúcnosťou a minulosťou," zdôraznil.

Tymošenková v liste, ktorý prečítala jej dcéra, vyzvala Ukrajincov, aby pokračovali v protestoch, kým Janukovyč nepodpíše dohody s EÚ.

AP informovala, že polícia použila slzotvorný plyn proti niekoľkým demonštrantom pred vládnou budovou. Protestujúci údajne hádzali dymovnice a odmietli sa stiahnuť.

Ukrajinská vláda vo štvrtok oznámila, že pozastavila prípravné práce na dohodách s EÚ s tým, že potrebuje oživiť vzťahy s Ruskom. Opozícia preto žiada odstúpenie vlády.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies