V Krajnom oživujú čipkárstvo, ktoré je zapísané v kultúrnom dedičstve Slovenska

NETKY.SK • 23 Január 2018, 19:22 • 2 min
V Krajnom oživujú čipkárstvo, ktoré je zapísané v kultúrnom dedičstve Slovenska

KRAJNÉ – V Krajnom sa bude konať Čipkársky workshop počas prvého februárového víkendu. Workshop organizuje Centrum tradičnej kultúry, Klub Krajnianskej čipky a obec Krajné, informovala vedúca klubu Krajnianskej čipky Zuzana Bieliková.

slovakia

left justify in out

Tvorivý workshop bude venovaný špeciálne tylovej paličkovanej čipke Myjavskej pahorkatiny, ktorá bola v roku 2016 zapísaná do reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. "Čipkárok venujúcich sa tejto čipke nie je až tak veľa. Týmto workshopom chceme rozšíriť čipkársku základňu a povenovať sa aj zručnosti pletenia tylovej čipky,“ doplnila Bieliková.

 

Keďže tento druh čipky pochádza z Belgicka a prišiel na Slovensko z Čiech, aj preto sa kurz uskutoční pod vedením lektoriek Zuzany a Romany Galuszkových z mesta Jablonec nad Nisou. „Workshop bude vychádzať z dlhoročných skúseností lektoriek a dostupných materiálov z Čiech a Slovenska s prihliadnutím na tradičné techniky pletenia tylovej paličkovanej čipky Myjavskej pahorkatiny,“ spresnila vedúca klubu.

 

Workshop sa uskutoční v Krajnom 3. a 4. februára.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies