V knihe Môj sused Hitler spomína židovský chlapec, ako vznikala hrozná totalita

NETKY.SK • 26 Október 2014, 09:51 • 2 min
V knihe Môj sused Hitler spomína židovský chlapec, ako vznikala hrozná totalita

BRATISLAVA - Autentické spomienky malého Edgara Feuchtwangera, ktorý býval v Mníchove oproti domu Adolfa Hitlera, predstavuje kniha Môj sused Hitler. Spomienky sú historickým nazretím do najstrašnejšej minulosti 20. storočia - rodiacej sa nacistickej totality, likvidácie Židov, ktorá vyústila v druhú svetovú vojnu a snahu ovládnuť svet.

slovakia

left justify in out

Edgar, synovec spisovateľa Liona Feuchtwangera, oživuje z rokov 1929-1939 obrazy svojho detstva. Od piatich rokov, kedy sa na druhú stranu ulice prisťahoval chlapík s hranatými fúzikmi, aké nosil aj Edgarov otec, denne z okna sledoval Hitlerov dom. Často chodieval okolo neho, občas stretol jeho majiteľa a mal rovnakého zubára ako Hitler. Vedel, kedy domov prichádza a ráno odchádza v čiernom aute, dokedy večer svieti a poznal všetkých členov jeho stráže. Zistil, že na menovke pri vchode do svojho domu nemal Hitler vlastné meno, a že v stredu k nemu na obed chodievalo zo 20 mladých žien.  
      

Obklopený láskou v rešpektovanej mníchovskej rodine Edgar prežíval bezstarostné detstvo. Bol miláčikom svojej guvernantky Rosie, mal rád výlety s príbuznými a návštevy nevlastnej sestry Dorle. Obdivoval slávneho spisovateľa strýka Liona. Okrem toho sa mu páčil Mickey Mouse, Karl May, filmové žurnály a Leny Riefenstahlová. Jeho otec Ludwig riadil vydavateľstvo a osobne poznal Thomasa Manna, Bertolta Brechta či Richarda Straussa. Edgar sníval o tom, že ako letec bude zostreľovať nepriateľské lietadlá, chcel byť aj gladiátor Spartakus. Rád počúval rozhovory dospelých, ktorí často spomínali slová Hitler, Žid, vojna. Podľa jeho otca bol Hitler vyšinutý, zatrpknutý a nebezpečný, nenávidel Židov, celú zemeguľu, ako všetci jeho druhovia. Doma pribúdajú debaty, ako sa tento krikľúň chystá vykynožiť Židov. Teda aj celú ich rodinu, hoci vôbec nie sú veriaci a pokladajú sa za Nemcov takisto ako Hitler, ktorý je pritom Rakúšan. Napísal vraj slávnu knihu, ale strýko Lion ešte slávnejšiu.
      

Nasledujúce roky sa na ich ulici čoraz častejšie zjavovali hlučné skupiny Hitlerových stúpencov i neprajníkov. Keď sa o pár rokov Hitler stáva kancelárom, nastávajú všade veľké zmeny. Je cenzúra tlače, zákaz manifestácií, o verejný poriadok sa starajú vojenské oddiely ako pomocné sily polície, vychádzajú nové zákony a nariadenia. Školák Edgar si lepí do zošita novinové výstrižky Führera a kreslí hákové kríže, na konci školského roka museli spievať štátnu hymnu so vztýčenou rukou, až im stŕpla. Na príkaz učiteľa vzdávali úctu vodcovi povstaním a zvolaním Heil Hitler.
      

Okrem povinnej vojenskej služby desaťročné deti vstupovali do organizácie Hitlerjugend. Edgar si postupne zvyká na to, že z ich rodiny, ktorá bola od roku 1555 nemecká, sa zákonom stala židovská. Židia nemali právo byť lekármi, úradníkmi, hudobníkmi, advokátmi, šéfredaktormi. V obchode videl nápis Psom a Židom vstup zakázaný. Bezstarostné detstvo sa končí a Edgar s rodinou sa stáva rukojemníkom vo vlastnej krajine.
      

Iniciátorom a spoluautorom knihy je francúzsky spisovateľ a novinár Bertil Scali. Na základe anglického článku vypátral Edgara a prvý raz sa s ním stretol v roku 1995, keď mal 70 rokov a nechcel o svojom detstve rozprávať. Občas spolu rôzne komunikovali a trvalo dlho, kým príbeh vlani vyšiel knižne. V preklade ho tohto roku vydalo bratislavské vydavateľstvo Trio Publishing.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies