V Iraku vypukla epidémia cholery, ochorelo vyše 1800 ľudí, z nich šesť zomrelo

NETKY.SK • 21 Október 2015, 16:15 • 2 min
V Iraku vypukla epidémia cholery, ochorelo vyše 1800 ľudí, z nich šesť zomrelo

BAGDAD - Irak bojuje s prvou epidémiou cholery od roku 2012. Nakazilo sa ňou vyše 1800 ľudí a šiesti na ňu už zomreli, informoval dnes hovorca irackého ministerstva zdravotníctva. Podľa jeho slov sa epidémia rozšírila aj do severoirackého Kurdistanu.

slovakia

left justify in out

Ochorenie môže počas niekoľkých hodín vyústiť do smrti pacienta v dôsledku dehydratácie a zlyhania obličiek, ak zostane neliečené. Prvé prípady objavili minulý mesiac západne od Bagdadu.

 

Väčšina nových prípadov sa vyskytla práve tam a v provincii Bábil južne od Bagdadu, povedal agentúre Reuters v telefonáte hovorca ministerstva Ahmad Rudajní.

 

Hovorca kurdského ministerstva zdravotníctva potvrdil dva prípady cholery v Arbíle a dva ďalšie v Dahúku, podľa jeho slov v Kurdistane zatiaľ nik na choleru nezomrel.

 

Ministerstvo zdravotníctva si vysvetľuje epidémiu cholery nízkou hladinou vody v rieke Eufrat, z ktorej si miestni obyvatelia berú vodu na pitie či poľnohospodárske využitie, a tiež zimnými záplavami, ktoré rieku znečistili. Kontaminovať ju mohli aj plytké jamy s odpadovou vodou, uviedol Reuters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies