V Indii prijali návrh zákona, ktorý trestá čiernu mágiu

NETKY.SK • 16 December 2013, 10:01 • 2 min
V Indii prijali návrh zákona, ktorý trestá čiernu mágiu

NAÍ DILLÍ - Zákonodarcovia v západoindickom štáte Maháraštra schválili návrh zákona, ktorý ukladá postih za prevádzkovanie čiernej mágie a určuje tresty pre náboženských šarlatánov. Opatrenie prišlo po tom, ako v lete zavraždili aktivistu Narendru Dabholkara, ktorý sa takmer dve desaťročia zasadzoval za prijatie legislatívy, informovala dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Maháraštra je prvým štátom, ktorý prijal podobné kroky v multikultúrnej a svetskej Indii, kde sa šamani a hinduistickí svätí muži tešia veľkej popularite a často nadobúdajú značné imanie pochádzajúce z príspevkov od svojich stúpencov alebo z poplatkov za sľúbené zázraky či liečenia.

Legislatíva umožňuje polícii vyšetrovať náboženské podvody, extrémizmus a ľudské obetovanie. Prijali ju počas víkendu po 18 rokoch diskusií a Dabholkarovho intenzívneho lobovania. Aktivistu zastrelili 20. augusta, predtým sa mu vyhrážali zabitím za vyzývanie vidieckych ľudí na prijatie racionálnych a vedeckých postojov. V súvislosti s prípadom zatkli dve osoby.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies