V Česku zatiaľ požiadalo o azyl 60 Sýrčanov

NETKY.SK • 7 September 2015, 08:25 • 2 min
V Česku zatiaľ požiadalo o azyl 60 Sýrčanov

BRNO - V Českej republike zatiaľ požiadalo o azyl 60 Sýrčanov. Oznámil to český minister vnútra Milan Chovanec, ktorý bol spolu s premiérom Bohuslavom Sobotkom na južnej Morave na návšteve zariadenia pre utečencov.

slovakia

left justify in out

Najprv v sprievode policajného prezidenta Tomáša Tuhého zavítali do tábora v Zastávke pri Brne. Zaujímala ich prevádzka zariadenia a hovorili aj s jeho vedením, napísal na svojej internetovej stránke Český rozhlas (ČRo).

 

Utečenecké zariadenie v Zastávke pri Brne slúži aj ako prijímací tábor pre zaistenie cudzincov, v ktorom sa žiadateľ o azyl musí zdržiavať určitý čas kvôli identifikácii a lekárskemu vyšetreniu.

 

Prijímacia časť objektu má kapacitu 216 miest a v súčasnosti je obsadená približne 170 utečencami. Najväčší podiel majú Sýrčania, ale sú tam aj ľudia z Afganistanu, Iraku a Bangladéša.

 

Chovanec novinárom povedal, že o azyl v Česku zatiaľ ale požiadalo iba 60 Sýrčanov, ostatní chcú pokračovať ďalej na západ, hlavne do Nemecka. To zdôrazňovali aj niektorí utečenci, keď pri návšteve politikov skandovali "freedom" (sloboda), priblížil ČRo.

 

Sobotka a Chovanec po návšteve tábora konštatovali, že utečenci tam majú až prekvapujúco dobré podmienky. Ako hygienické, tak aj čo sa týka stravovania. Je postarané aj o malé deti, pre ktoré bola zriadená materská škola.

Sobotka tiež zdôraznil, že v Česku výborne funguje dodržiavanie pravidiel schengenského priestoru a po rokovaní s vedením polície je vraj presvedčený, že majú situáciu pod kontrolou. Nasadenie armády podľa neho v tejto chvíli nebude nutné.

 

Policajný prezident Tomáš Tuhý povedal, že situáciu má polícia plne pod kontrolou. Od júna bolo 700 policajtov vyčlenených práve na pomoc s utečeneckou krízou. Ich rady sa majú ešte posilniť, peniaze už má polícia prisľúbené.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies