V Bruseli zatkli Abriniho, podozrivého z útokov v Paríži

NETKY.SK • 9 Apríl 2016, 06:53 • 2 min
V Bruseli zatkli Abriniho, podozrivého z útokov v Paríži

BNRUSEL - Belgická polícia dnes zatkla Mohameda Abriniho, po ktorom úrady pátrali od vlaňajších teroristických útokov v Paríži. Informovala o tom televízna stanica RTBF na svojom internetovom serveri. Federálna prokuratúra potvrdila, že došlo k zatknutiu viacerých podozrivých osôb, žiadne mená však neposkytla.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

RTBF uviedla, že Abrini je podľa niektorých zdrojov považovaný za záhadného "muža v klobúku", tretieho samovražedného atentátnika z letiska Zaventem, ktorý sa nevyhodil do vzduchu a ktorému sa podarilo pešo odísť z letiska až do štvrte Schaerbeek, kde mestské priemyselné kamery stratili jeho stopu.

Úrady intenzívne pátrali po Abrinim a Salahovi Abdeslamovi v súvislosti s teroristickými útokmi v Paríži z 13. novembra. Stopy Abriniho DNA zaistili v byte na ulici Max Roos v Schaerbeeku. Ide o ten istý byt, v ktorom boli podľa polície zhotovené bombové nálože a odkiaľ ráno 22. marca odišli samovražední atentátnici na svoju poslednú "misiu".

Druhým zadržaným v Bruseli je Osama Krayem, ktorý pomáhal atentátnikom

Belgická polícia dnes večer spresnila, že k zatknutiu Mohameda Abriniho, Belgičana marockého pôvodu, po ktorom úrady pátrali od vlaňajších teroristických útokov v Paríži, došlo v prevažne imigrantskej bruselskej štvrti Anderlecht. Zadržané boli aj ďalšie dve osoby, jednou z nich Osama Krayem, ktorý pomáhal samovražedným atentátnikom z Bruselu.

K zatknutiu Abriniho, ktorý bol medzinárodne hľadaný kvôli vlaňajším teroristickým útokom v Paríži, došlo na Monskej ulici vo štvrti Anderlecht. Polícia potvrdila, že počas zásahu boli zatknuté aj ďalšie osoby.

Jedným zo zadržaných je Osama Krayem, ktorého spolu Khalidom Bakraouiom videli na stanici metra Pétillon krátko pred tým, ako sa Bakraoui vyhodil do vzduchu o niekoľko zastávok ďalej, na stanici Maelbeek v blízkosti inštitúcií EÚ.

Podľa belgických médií práve Krayem pred útokmi z 22. marca v nákupnom centre City2 kúpil batohy, v ktorých bola použitá výbušnina pri útokoch na letisku Zaventem a na stanici Maelbeek.

Krayem sa mal dostať zo Sýrie späť do Európy v septembri 2015, keď sa na gréckom ostrove Leros zaregistroval pod falošným sýrskym pasom na meno Naim Hamed.

Úrady zatiaľ neposkytli podrobnejšie informácie o tretej zadržanej osobe.

Pre belgickú políciu bol 31-ročný Abrini "známa firma" už z minulosti - mal na konte niekoľko krádeží a stíhaný bol aj za nelegálne držanie drog. Vyrastal v prisťahovaleckej štvrti Molenbeek po boku ďalšieho atentátnika z Paríža Salaha Abdeslama a jeho brata Brahima Abdeslama, ktorý sa počas parížskych útokov vyhodil do vzduchu.

Abriniho videli v spoločnosti oboch bratov Abdeslamovcov v dňoch pred atentátmi v Paríži (11. a 12. novembra) a podľa údajov polície pre atentátnikov z Paríža zrejme slúžil ako šofér medzi oboma metropolami a mal na starosti aj prenájom úkrytov v parížskom regióne, kde sa skrývalo samovražedné komando.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies