V Bologni si pripomenuli 31. výročie teroristického útoku na železničnú stanicu

NETKY.SK • 3 August 2011, 09:17 • 2 min
V Bologni si pripomenuli 31. výročie teroristického útoku na železničnú stanicu

V Bologni si pripomenuli 31. výročie teroristického útoku na železničnú stanicu

slovakia

left justify in out

Spomienkovou akciou a pochodom ulicami talianskeho mesta Bologna si dnes pozostalí a priatelia obetí bombového útoku pravicových extrémistov na miestnu železničnú stanicu z 2. augusta 1980 uctili pamiatku 85 ľudí, ktorí pri ňom prišli o život.
      Na tričkách účastníkov protestnej akcie voči násiliu boli mená všetkých obetí, na transparentoch nechýbali slogany ako napríklad Bologna nezabúda.
      Tak pozostalí, ako aj talianska opozícia podrobili kritike fakt, že sa na pietnom podujatí v Bologni nezúčastnil tentoraz žiadny z členov talianskej vlády. V uplynulých rokoch tam vládnych činiteľov z tábora premiéra Silvia Berlusconiho opakovane vypískali.
      Za zintenzívnenie úsilia o objasnenie pozadia útoku sa v posolstve adresovanom pozostalým vyslovil taliansky prezident Giorgio Napolitano, ktorý sa domnieva, že orgány prokuratúry by mali urobiť maximum pre odhalenie a potrestanie objednávateľov tejto akcie.
      V jednej z hál na železničnej stanici v Bologni explodovali 2. augusta 1980 dva kufre plné trhaviny a pripravili o život predovšetkým množstvo dovolenkárov.
      Tento teroristický útok zostáva najvážnejším na talianskom území v povojnovej histórii krajiny.
      V piatich procesoch v období rokov 1988-1994 odsúdila talianska justícia za samotnú realizáciu tohto zločinu celkove troch neofašistov na doživotné, respektíve 30-ročné tresty žalára. Za zavádzanie vyšetrovateľov a zakrývanie dôležitých skutočnosti vyniesla aj tresty odňatia slobody v prípade viacerých príslušníkov tajných služieb a kontroverzného šéfa tajnej lóže Propaganda Due (P2) Licia Gelliho.
      Samotných objednávateľov útoku sa však nikdy nepodarilo vypátrať a postaviť pred súd.
Zdroj: TASR/APA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies