V Belgicku vykonali eutanáziu na dieťati

NETKY.SK • 17 September 2016, 13:07 • 2 min
V Belgicku vykonali eutanáziu na dieťati

BRUSEL - Eutanáziu na maloletej osobe uskutočnili v týchto dňoch po prvýkrát v Belgicku. Stalo sa tak na základe zákona, ktorý vstúpil v platnosť na jar 2014. Agentúre DPA to dnes potvrdil predseda belgickej komisie pre eutanáziu, profesor Wim Distelmans.

slovakia

left justify in out

Belgický zákon vyžaduje, aby bola komisia informovaná o eutanázii do štyroch dní od jej uskutočnenia. Oznámenie dostala podľa profesora tento týždeň.


O maloletej osobe, ktorá bola smrteľne chorá, nie je nič známe.


Lekári v Belgicku môžu vykonať eutanáziu na dieťati akéhokoľvek veku, ak je nevyliečiteľne choré a "neznesiteľne fyzicky trpí", uviedol Distelmans. Procedúra si vyžaduje súhlas rodičov a psychologické zhodnotenie duševného stavu pacienta.


"Existuje našťastie iba zopár detí, ktoré prichádzajú v úvahu, ale to neznamená, že by sme im mali odoprieť právo na dôstojnú smrť," povedal profesor denníku Het Niewsblad, ktorý priniesol dnes správu o prípade ako prvý.


Belgicko ako prvá krajina na svete v roku 2014 zrušilo všetky vekové obmedzenia pre eutanáziu. Spoločne s Holandskom a Luxemburgom sa zaradilo medzi niekoľko málo európskych krajín, v ktorých je eutanázia legálna.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies