Rus v USA pripravoval kybernetický útok na Tesla s cielom vydierania

NETKY.SK • 5 September 2020, 08:00 • 2 min
Rus v USA pripravoval kybernetický útok na Tesla s cielom vydierania

LOS ANGELES - Príslušníci FBI zadržali v USA 27-ročného Rusa. Je podozrivý z prípravy kybernetického útoku na továreň spoločnosti Tesla v Nevade.

slovakia

left justify in out

Koncom augusta americké ministerstvo spravodlivosti oznámilo zatknutie 27-ročného Rusa, ktorý sa volá Jegor Kručkov. Podľa FBI sa pokúsil dohodnúť na prípravu kybernetického útoku so zamestnancom závodu Gigafactory 1, ktorý vyrába batérie pre automobily Tesla.

 

Úplatok jeden milión dolárov

Informáciu, že zatknutý Rus pripravoval kybernetický útok na Gigafactory 1, potvrdil na Twitteri samotný Elon Musk.

 

img

 

Podľa FBI Kručkov nadviazal kontakt s ruskohovoriacim zamestnancom Gigafactory 1 v Nevade, ktorý mal prístup k počítačovej sieti spoločnosti Tesla. Kručkov napísal tomuto zamestnancovi správu na WhatsApp s ponukou na stretnutie.

 

Potom sa zamestnanec Tesla, niekoľko jeho kolegov a Kručkov spolu vybrali na dovolenku k jazeru Tahoe na hranici medzi Kaliforniou a Nevadou. Po dovolenke Kručkov navrhol stretnutie, aby prediskutovali spoločné "podnikanie".

 

Rus na stretnutí ponúkol zamestnancovi Tesla jeden milión dolárov za pomoc pri kybernetickom útoku. Pracovník továrne mal by vložiť do pracovnej počítačovej siete špeciálne zariadenie, kvôli ktorému by bol spustený DDoS útok.

 

img

 

Útok mal odvrátiť pozornosť počítačovej bezpečnostnej služby. V tejto dobe sa hackeri chystali pomocou škodlivého softvéru získať podnikové informácie spoločnosti Tesla. Kručkov v budúcnosti údajne chcel vydierať vedenie spoločnosti, aby získal peniaze za ukradnuté informácie.

 

Do prípadu sa zapojila FBI

Zamestnanec Tesla sa však rozhodol nespolupracovať s Kručkovým, ale jeho plány oznámil vedeniu spoločnosti. Potom do veci zasiahla FBI.

 

Pracovník Gigafactory 1, ktorý v tomto čase už spolupracoval s tajnou službou, pokračoval v komunikácii s Kručkovým a snažil sa získať čo najviac informácií o jeho plánoch. Kručkov napríklad uviedol, že sa mu nedávno podarilo získať výkupné vo výške viac ako 4 miliónov dolárov od veľkej európskej agentúry CWT Travel.

 

Ale 21. augusta Rus povedal zamestnancovi Tesla, že plán treba odložiť, peniaze vyplatí neskôr, pretože musí opustiť USA. Kručkov odišiel z mesta Reno v štáte Nevada do Los Angeles, odkiaľ plánoval odletieť z krajiny, bol však zatknutý. Teraz čaká na súd.

 

Ruské veľvyslanectvo po oznámení zatknutia Kručkova uviedlo, že s Rusom plánujú kontaktovať a poskytnúť mu potrebnú konzulárnu a právnu pomoc.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona