Útokom v Paríži nezabránili tajné služby ani nálety na Islamský štát v Sýrii

NETKY.SK • 13 Máj 2016, 14:26 • 2 min
Útokom v Paríži nezabránili tajné služby ani nálety na Islamský štát v Sýrii

PARÍŽ - Francúzsko zmenilo vlani svoju vojenskú stratégiu a začalo s náletmi na pozície džihádistov v Sýrii, pretože malo obavy z aktivizácie islamistov vrátane Abdelhamida Abaaouda, ktorý zosnoval útoky v Paríži spred šiestich mesiacov. Napísal to dnes francúzsky denník Le Parisien.

slovakia

left justify in out

Denník s odvolaním sa na materiály francúzskych a belgických tajných služieb a policajné odpočúvanie uviedol viaceré situácie, keď sa Abaaouda nepodarilo dolapiť, aj keď ho tajné služby viacerých európskych štátov označovali za veľkú hrozbu, a to ešte pred atentátmi v Paríži z 13. novembra 2015. Tieto útoky si vyžiadali 130 obetí na životoch, väčšina z nich boli rukojemníci zadržiavaní teroristickým komandom v koncertnom klube Bataclan. Abaaouda polícia zastrelila päť dní po týchto atentátoch, pri razii na parížskom predmestí Saint-Denis.

 

Úrad francúzskeho prezidenta ani ministerstvo vnútra nereagovali na žiadosť poskytnúť komentár k tvrdeniam denníka Le Parisien, uviedla agentúra AP. Le Parisien napísal, že Abdelhamid Abaaoud, Belgičan marockého pôvodu, bol v roku 2015 identifikovaný ako jedna z najväčších hrozieb pre Európu. Pátrali po ňom tajné služby desiatky európskych štátov za podpory americkej CIA a izraelského Mosadu. Jeho meno figurovalo aj v ultratajných materiáloch o džihádistoch v Sýrii a Iraku.

 

Podľa denníka sa vlani v lete objavili signály o Abaaoudovej aktivizácii, čo francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda viedlo k zmene vo francúzskej vojenskej stratégii. V septembri 2015 tak francúzske lietadlá bombardovali baštu skupiny Islamský štát (IS/Dáiš) v Dajr az-Zaúre v Sýrii, a to v "mene legitímnej obrany".

 

V tom čase bol už Abaaoud odhodlaný dostať sa do Európy. Podľa Le Parisien bol dokonca ochotný preplávať pohraničnú rieku medzi Gréckom a Bulharskom, ale pre nízky stav vody sa mu to nepodarilo a musel sa vrátiť. Mal v pláne zaplatiť belgickej call-girl za to, že sa budú vydávať za párik belgických turistov a splynú s davom na gréckom letisku. "Vlani 13. novembra sa (Abaaoud) nečakane ocitol na čele viacerých kománd zabijakov. Napriek všetkým nasadeným prostriedkom túto bitku tajné služby prehrali. Terorista im veľmi tesne unikol v Aténach," uviedol Le Parisien.

 

Denník La Libre Belgique v uplynulých dňoch napísal, že na základe analýzy odpočutých telefonátov sa viacerí odborníci domnievajú, že Abdelhamid Abaaoud mal "šéfa" zvaného "Padre" - zrejme vysokopostaveného príslušníka Amnijátu, tajnej služby Dáišu -, ktorému pravidelne "skladal účty". Identita tohto muža nie je známa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies