Nebojíte sa hackerov? Toto všetko môžu vidieť cez váš počítač

NETKY.SK • 18 Február 2021, 15:41 • 2 min
Nebojíte sa hackerov? Toto všetko môžu vidieť cez váš počítač

KANADA - Mladý TikToker sa venuje aj hackerstvu a na svojom konte zverejnil sériu videí, v ktorých varoval čo všetko môžu hackeri vidieť a zistiť, keď sa vám nabúrajú do počítača.

slovakia

left justify in out

Matthew Linkert z Kanady zverejnil na svojom TikTok konte video, kde vysvetlil možnosti, ktoré môžu hackeri získať, keď sa vám dostanú do počitača. Vysvetlil, že použil,  dnes už neexistujúci program s názvom Orcus, ktorý umožňuje heckerovi nabúrať sa do počítača a robiť si tam všetko, čo bude chcieť. Dokonca sa dokáže dostať k vašej kamere.

 

img

 

Matt poukázal na to, že program síce slúžil iba na „vzdelávacie účely“, no takýto program by dokázal spôsobiť veľa problémov a nebezpečenstiev. V dnešnej dobe už pre hackerov nie je žiadnym problémom, nabúrať sa do počítača. 

 

 

Program Orcus

 

Tento konkrétny program sa nazýva Orcus, ide o "správcovský" typ programu, čo znamená, že slúži na prístup k vášmu počítaču, na zobrazenie všetkých súborov, medzi ktoré patrí i web kamera, pohyby klávesnice, jednoducho všetko.

 

„Práve som spustil svoj program a teraz mám prístup k svojej pracovnej ploche. Existuje celý zoznam vecí, ktor´é môžeš urobiť s cudzím počítačom,“ vysvetlil Matt. Najskôr ukázal, ako je viditeľná pracovná plocha a sledovaného vidieť cez web kameru.

 

„Ďalším je ukladač hesiel, čokoľvek, čo napíšem, čokoľvek urobím, všetko sa objaví tam. Samozrejme, môžete sa pozrieť na ich webovú kameru, prejsť všetky ich súbory bez toho, aby si to vôbec uvedomili, môžete nájsť všetky ich heslá v ich počítačoch, zvyčajne z prehliadača Chrome,“ vyvsetlil ďalej mladý „hecker“. Vysvetli, že je možné posielať rôzne zvukové súbory do sledovaného počítača.

 

img

 

 

Orcus mal aj právnu dohru

 

V roku 2019 bolo začaté trestné stíhanie na osoby stojace za vznikom programu Orcus, na Johna „Armada“ Revesza a Vincenta Lea Griebela. Kanadská komisia v tom čase dospela k záveru, že Orcus nie je typickým administratívnym nástrojom, o ktorom tvrdili Griebel a Revesz, ale trójskym koňom vzdialeného prístupu.

 

img

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona