Ústredná volebná komisia riešila šesť podnetov k prezidentským voľbám

NETKY.SK • 26 Február 2014, 14:49 • 2 min
Ústredná volebná komisia riešila šesť podnetov k prezidentským voľbám

BRATISLAVA - Príprava volieb hlavy štátu ide podľa predsedu Ústrednej volebnej komisie Petra Nyilfu podľa plánu.

slovakia

left justify in out

Šesť podnetov k prezidentským voľbám dnes riešila Ústredná volebná komisia. „Dostali sme zopár podnetov nie až tak vážneho charakteru,“ povedal novinárom predseda ÚVK Peter Nyilfa. Relevantné boli podľa neho tri podnety. „Jeden pán nás žiadal, či môže byť prítomný pri sčítavaní hlasov v okrskovej volebnej komisii a zároveň aj vyhotovovať obrazové alebo zvukové záznamy. Žiadal od nás osobitné povolenie,“ uviedol Nyilfa. 

 

ÚVK mu odpovedala, že môže byť pri sčítavaní, ak to dovolí predseda okrskovej komisie. Pri vyhotovovaní záznamu musia byť dodržané príslušné právne predpisy. Ďalší z podnetov sa týkal toho, ako sa môže voliť v ústavoch na výkon trestu odňatia slobody. ÚVK odkázala autora podnetu na ustanovenia Ústavy SR. V jednom podnete zase občan podľa Nyilfu žiadal členov ÚVK, aby vykladali Ústavu SR.

 

Ústredná volebná komisia dnes na svojom druhom zasadnutí prerokovala informácie o príprave volieb. „Môžeme konštatovať, že zatiaľ ide všetko podľa plánu. Všetky volebné okrsky aj obvodné volebné komisie boli utvorené v súlade so zákonom,“ uviedol Nyilfa. Ako dodal, všetci členovia okrskových volebných komisií boli školení. ÚVK prišiel informovať aj policajný viceprezident Ľubomír Ábel. Počas volieb posilnia hliadky a v službe bude viac ľudí. 

Ústredná volebná komisia podľa zákona o spôsobe voľby prezidenta dohliada na pripravenosť komisií nižších stupňov. Rozhoduje o sťažnostiach na postup obvodných volebných komisií, prerokúva informácie o príprave voľby a o spracovaní výsledkov hlasovania. Zisťuje výsledky voľby, robí o tom zápisnicu a vyhlasuje výsledok hlasovania. 

 

Členstvo v ÚVK je čestné, bez nároku na odmenu. Prvé kolo prezidentských volieb sa uskutoční v sobotu 15. marca. O post hlavy štátu sa v marcových prezidentských voľbách pôvodne uchádzalo 15 kandidátov, čo je rekordný počet. Kandidatúru podali: Gyula Bárdos, Jozef Behýl, Ján Čarnogurský, Robert Fico, Viliam Fischer, Pavol Hrušovský, Ján Jurišta, Andrej Kiska, Milan Kňažko, Stanislav Martinčko, Milan Melník, Helena Mezenská, Peter Osuský, Radoslav Procházka a Jozef Šimko. Zo zoznamu pôvodne zaregistrovaných uchádzačov o prezidentský post vypadol Peter Osuský, ktorý sa vzdal kandidatúry 29. januára. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies