USA vyzvali znepriatelené strany v Južnom Sudáne, aby prestali bojovať

NETKY.SK • 9 Júl 2015, 17:23 • 2 min
USA vyzvali znepriatelené strany v Južnom Sudáne, aby prestali bojovať

WASHINGTON - Americká poradkyňa pre národnú bezpečnosť Susan Riceová vyzvala dnes bojujúce strany v Južnom Sudáne, aby ukončili konflikt a vytvorili dočasnú vládu.

slovakia

left justify in out

"Vláda aj povstalci páchajú otrasné zločiny na nevinných ženách, deťoch a starých ľuďoch. Prezident (Salva) Kiir, (vodca povstalcov) Riek Machar a ich prisluhovači sú osobne zodpovední za túto novú vojnu a katastrofu, ktorú sami spôsobili," povedala poradkyňa Riceová vo videoposolstve adresovanom Južnému Sudánu pri príležitosti štvrtého výročia jeho nezávislosti.
     

"Spojené štáty spolu s medzinárodným spoločenstvom potrestajú tých, ktorí Južný Sudán ženú do priepasti," uviedla ďalej Riceová. 
     

Konflikt v Južnom Sudáne vypukol koncom roka 2013 v dôsledku mocenského súboja medzi prezidentom Salvom Kiirom a bývalým viceprezidentom Riekom Macharom. Boje v najmladšom štáte sveta si odvtedy vyžiadali desaťtisíce mŕtvych a približne dva milióny ľudí donútili opustiť svoje domovy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies