USA sú pripravené urýchlene rokovať s Ruskom o novom systéme kontroly jadrových zbraní

NETKY.SK • 1 August 2022, 18:23 • 2 min
USA sú pripravené urýchlene rokovať s Ruskom o novom systéme kontroly jadrových zbraní

WASHINGTON – Spojené štáty sú pripravené diskutovať s Ruskom o novom systéme kontroly zbraní, ktorý nahradí START-3. Moskva musí preukázať svoju pripravenosť spolupracovať. Uvádza sa to vo vyhlásení, ktoré v pondelok zverejnil americký prezident Joe Biden pri príležitosti otvorenia konferencie krajín, ktoré sú stranami Zmluvy o nešírení jadrových zbraní v OSN v New Yorku.

slovakia

left justify in out

„Dnes je moja administratíva pripravená urýchlene rokovať o novom systéme kontroly zbraní, ktorý nahradí START-3, ktorého platnosť sa končí v roku 2026..... Rusko musí preukázať, že je pripravené obnoviť spoluprácu s USA v oblasti kontroly jadrových zbraní,“ uvedené vo vyhlásení.

 

Biden poznamenal, že stav Zmluvy o nešírení jadrových zbraní vždy do značnej miery závisel od významných obmedzení zbraní medzi USA a Ruskou federáciou. „Dokonca aj na vrchole studenej vojny mohli Spojené štáty a Sovietsky zväz spolupracovať na presadzovaní spoločnej zodpovednosti a zabezpečovaní strategickej stability,“ poznamenal prezident.

 

Čínska účasť.

 

 

Spojené štáty sa domnievajú, že diskusia o novom systéme kontroly zbraní by sa mala uskutočniť za účasti Číny.

 

„Čína tiež nesie zodpovednosť ako štát s jadrovými zbraňami podľa Zmluvy o nešírení jadrových zbraní a tiež je členom jadrovej päťky za účasť na rokovaniach o vývoji nového systému kontroly zbraní, ktorý by nahradil START-3,“ uviedol Biden vo vyhlásení.

 

 

„Odmietnutie konštruktívnej spolupráce v oblasti kontroly zbrojenia a nešírenia jadrových zbraní neprosperuje žiadnej z našich krajín, ako aj celému svetu,“ uviedol presvedčený prezident. Oznámil tiež pripravenosť Washingtonu spolupracovať s Ruskom v tejto otázke, ale domnieva sa, že Moskva by mala preukázať, že je pripravená obnoviť spoluprácu so Spojenými štátmi v oblasti kontroly jadrových zbraní.

 

 

Rusko a Spojené štáty podpísali v roku 2010 Zmluvu START-3 o znížení a obmedzení strategických útočných zbraní. Vo februári 2021 ju Moskva a Washington predĺžili na maximálne možných päť rokov – do roku 2026.

 

 

Hodnotiaca konferencia o Zmluve o nešírení jadrových zbraní sa koná každých päť rokov. Desiate stretnutie sa malo konať v New Yorku už v máji 2020, ale kvôli pandémii koronavírusu bolo odložené na 1. až 26. augusta tohto roku.

 

https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/15361369



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies