Protimonopolný úrad vydal rozhodnutia pri servise motorových vozidiel

NETKY.SK • 6 Júl 2016, 15:08 • 2 min
Protimonopolný úrad vydal rozhodnutia pri servise motorových vozidiel

BRATISLAVA - Protimonopolný úrad (PMÚ) SR vydal záväzkové rozhodnutia v oblasti opráv a údržby motorových vozidiel. Informovala o tom dnes hovorkyňa PMÚ Adriana Oľšavská.

slovakia

left justify in out

Úrad podľa nej začal v novembri 2015 správne konania vo veci možných dohôd obmedzujúcich súťaž v oblasti poskytovania popredajných služieb jednotlivých značiek súvisiacich s predajom motorových vozidiel na území SR. V nadväznosti na vykonané prešetrovanie PMÚ začal päť samostatných správnych konaní.

 

Na základe zhromaždených podkladov úrad nadobudol podozrenie, že jednotliví podnikatelia sa mohli dopustiť porušenia zákona tým, že uzatvárali vertikálne dohody, ktorých obsahom malo byť podmieňovanie záruky vykonaním opráv a údržby len v opravovniach, ktoré sú súčasťou autorizovaných sietí. Týmto mali byť znevýhodňované nezávislé (neautorizované) servisy.

 

Rozhodnutia sa podľa nej týkajú ustanovení v oficiálnych dokumentoch vydávaných výrobcom (importérom) vozidiel danej značky (predovšetkým servisných knižiek a podobne), umožňujúcimi odmietnuť záruku na vozidlo iba na základe návštevy nezávislej opravovne bez zohľadnenia kvalitatívnej stránky vykonanej opravy/údržby, ktorú daná opravovňa vykonala.

 

Oľšavská informovala, že počas správnych konaní navrhli jednotliví účastníci konania určité záväzky, prijatím ktorých by bolo možné ukončiť správne konanie. "Nakoľko úrad vychádzal predovšetkým z ustanovení v rámci palubnej literatúry (servisné knižky a podobne), účastníci konania navrhovali zmenu ustanovení v dotknutých dokumentoch a zároveň informovanie zákazníkov (adresne a tiež prostredníctvom webstránky danej značky vozidiel) s platnou zárukou o tom, že táto nie je podmienená vykonávaním opráv a údržby výlučne v autorizovaných servisoch danej značky," upozornila.

 

Úrad podľa jej informácií v súčasnosti ukončil záväzkovými rozhodnutiami všetkých päť správnych konaní. "Pre rozhodnutie o ukončení správnych konaní formou prijatia záväzkov bolo pre úrad smerodajné, že navrhované záväzky odstránia súťažné obavy identifikované úradom, a to dostatočne efektívne, v krátkom čase a pri nižších administratívnych nákladoch, na čo mala vplyv aj efektívna spolupráca zo strany účastníkov jednotlivých správnych konaní," dodala Oľšavská.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies