Ukrajinským vnútorným vysídlencom prestali vyplácať sociálne dávky

NETKY.SK • 7 Apríl 2016, 08:20 • 2 min
Ukrajinským vnútorným vysídlencom prestali vyplácať sociálne dávky

KYJEV - Ukrajinské orgány pozastavili vyplácanie sociálnych dávok pre viac ako 600.000 obyvateľov vzhľadom na podozrenie, že niektorí z nich si neoprávnene nárokovali príspevky určené pre tzv. vnútorne vysídlené osoby. Agentúra Reuters o tom v stredu informovala s odvolaním sa na vyhlásenie Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA).

slovakia

left justify in out

Ukrajinská vláda ohlásila pozastavenie vyplácania dávok pre státisíce vnútorných vysídlencov ešte vo februári. Podľa správy na internetových stránkach rezortu práce a sociálnej politiky z 3. apríla sa minister Pavlo Rozenko vyjadril pre jednu z ukrajinských televíznych staníc, že v súčasnosti prebieha preverovanie totožnosti ľudí zaregistrovaných ako vysídlenci.

 

Boje medzi vládnymi silami a separatistami podporovanými Ruskom na východe Ukrajiny si podľa OSN vyžiadali od apríla 2014 vyše 9100 mŕtvych a 30.000 zranených. OSN tiež odhaduje, že viac ako 1,7 milióna Ukrajincov bolo nútených opustiť svoje domovy a vyše tri milióny sú odkázané na humanitárnu pomoc.

 

Pozastavenie vyplácania príspevkov od štátu vyvoláva obavy, že niektorí vysídlenci nebudú schopní pokryť svoje náklady na stravu a bývanie, konštatuje Reuters. "Vnútorne vysídlené osoby musia mať prístup k sociálnym službám, podpore, dôchodkom a bankovým službám bez obmedzení," uviedol OCHA vo svojom prehľade humanitárnej situácie na Ukrajine.

 

Uvedený krok komentoval aj Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), podľa ktorého nedostatok informácií o pozastavení platieb vyvolal medzi vysídlencami pocity "zmätenia a frustrácie".

 

Ukrajinská vláda podľa Reuters neodpovedala na opakované žiadosti, aby poskytla vyjadrenie k tejto záležitosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies