Ukrajinská pilotka Savčenková chce pokračovať v hladovke

NETKY.SK • 10 Február 2015, 14:52 • 2 min
Ukrajinská pilotka Savčenková chce pokračovať v hladovke

MOSKVA - Ukrajinská pilotka Nadija Savčenková dnes pred moskovským súdom vyhlásila, že bude pokračovať v hladovke na protest proti svojmu väzneniu v Rusku.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Moskovský súd dnes prerokúval návrh na predĺženie väzby Savčenkovej. Vyšetrovateľ jej prípadu uviedol, že vyšetrovanie podozrenia zo spáchania vojnových zločinov na Ukrajine, ktoré sa týka Savčenkovej, bolo predĺžené do 13. mája. 
     

Samotná Savčenková všetky obvinenia odmieta a celé vyšetrovanie označila za "cirkus". Obhajca dnes žiadal prepustenie Savčenkovej na kauciu.
     

Na súdnom pojednávaní sa zúčastnila aj skupina ukrajinských poslancov, ako aj Savčenkovej sestra, ktorú však zo súdnej siete vyviedli, keď sa snažila fotografovať mobilom.
     

Savčenková dnes pred súdom vyhlásila, že bude pokračovať v hladovke dovtedy, kým ju ruské úrady nevrátia na Ukrajinu alebo "do môjho posledného dňa v Rusku".
     

Ukrajinská pilotka je od leta minulého roku v ruskej vyšetrovacej väzbe kvôli podozreniu z účasti na zabití dvoch novinárov televíznej spoločnosti VGTRK - Igora Korneľuka a Antona Vološina, ktorí prišli o život počas bojov vo východoukrajinskom Donbase. Savčenková bola vtedy príslušníčkou dobrovoľníckeho pluku Ajdar. Okrem toho sa proti nej vedie aj vyšetrovanie vo veci údajného ilegálneho prekročenia hraníc Ruskej federácie - Savčenková však tvrdí, že ju na územie Ruska uniesli. Vyšetrovateľ dnes pred súdom oznámil, že oba prípady spojili do jedného.
     

Na základe výsledkov volieb do ukrajinského parlamentu, ktoré sa konali vlani v októbri, sa Savčenková stala poslankyňou za stranu Vlasť a bola zvolená aj za členku stálej delegácie Ukrajiny pri Parlamentnom zhromaždení Rady Európy.
     

Pilotka vyhlásila hladovku pred dvoma mesiacmi na protest proti svojmu súdnemu procesu. Líderka strany Vlasť Julija Tymošenková označila jej stav za kritický a vyhlásila, že Savčenková "sotva vládze hovoriť".
     

Ruskí lekári, ktorí sledujú jej zdravotný stav, však podľa agentúry RIA Novosti tvrdia, že uspokojivý. Savčenková podľa nich dostáva podpornú liečbu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies