Ukrajina je pripravená stiahnuť delostrelectvo, prvý krok požaduje od povstalcov

NETKY.SK • 15 Február 2015, 19:13 • 2 min
Ukrajina je pripravená stiahnuť delostrelectvo, prvý krok požaduje od povstalcov

KYJEV - Ukrajinské vládne sily sú pripravené stiahnuť svoje ťažké delostrelectvo z Donbasu, spravia tak však až potom, ako svoj arzenál odvezú povstalecké milície. Oznámil to dnes hovorca ukrajinskej armády Andrij Lysenko, ktorého citovala agentúra RIA Novosti.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"K stiahnutiu ťažkého delostrelectva, čo je druhým bodom minskej dohody, prikročíme až vtedy, keď tento proces začnú naši protivníci. Máme totiž informácie, že povstalci sa k tomuto kroku zatiaľ nechystajú," uviedol Lysenko. Kyjev je podľa jeho slov pripravený aj na výmenu zajatcov.

 

Lysenko ďalej zdôraznil, že vládne sily sú ochotné splniť aj zostávajúce požiadavky zahrnuté v dohode o prímerí. Kyjev však očakáva, že dokument budú dodržiavať aj separatisti.

 

Stiahnutie delostrelectva z demarkačnej línie je jedným z kľúčových bodov dohody o prímerí uzavretej vo štvrtok v bieloruskom Minsku. Pri ostreľovaní zahynuli v Donbase od vypuknutia konfliktu vlani v apríli stovky civilistov.

 

Dodržiavanie prímeria v ohniskách bojov - Donecku, Debaľceve a Mariupole - bude monitorovať 350 zástupcov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), uviedol ruský vyslanec pri tejto ustanovizni Andrej Kelin, podľa ktorého prímerie po prvom dni ešte nie je stabilné.

 

Ukrajinský minister zahraničných vecí Pavel Klimkin nevylúčil vyhlásenie stanného práva v prípade, ak sa bude prímerie porušovať, podotýka agentúra TASS. "Ak sa záväzky z Minska nebudú dodržiavať, pristúpime k opatreniam na zaistenie bezpečnosti našej krajiny," povedal Klimkin na brífingu.

 

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v sobotu varoval, že ak po polnoci zo 14. na 15. februára nepríde do Ukrajiny mier, vyhlási stanné právo s celoštátnou platnosťou.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies