Údajného šéfa piťovcov Ondrejčáka odsúdili na 18 rokov!

NETKY.SK • 26 Máj 2014, 18:24 • 2 min
Údajného šéfa piťovcov Ondrejčáka odsúdili na 18 rokov!

PEZINOK – Údajný šéf bratislavskej zločineckej skupiny piťovci Juraj Ondrejčák (37) alias Piťo pôjde do väzenia na 18 rokov. Rozhodol o tom dnes Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku.

slovakia

left justify in out

Juraja Ondrejčáka potrestal sa riadenie zločineckej skupiny, nedovolené ozbrojovanie a poškodzovanie cudzej veci. Spolu s ním súd odsúdil ďalších 13 obžalovaných. 

 

Údajný šéf skupiny si má podľa súdu trest odsedieť v najprísnejšom väzení. Jeho pravá ruka Matej Šalaga (38), prezývaný Gaťa, má ísť do väzenia s minimálnym stupňom stráženia na sedem rokov. Súd ho odsúdil za členstvo v zločineckej skupine. Miroslav Abrahám (40), s prezývkou Floxňa, ktorý mal mať v rámci skupiny na starosti obchod s drogami, si má podľa súdu odsedieť v najprísnejšom väzení 23 rokov. Rovnaký trest dostal jeho podriadený Matej B. (35). Ladislava A. (37) a Tomáša Kralku (27) súd odsúdil za činnosť pre skupinu, jej podporovanie a za drogovú trestnú činnosť na sedem a šesť rokov v najmiernejšom väzení.

 

 

 

 

Na najprísnejšie tresty vo výmere 24 rokov vo väzení s maximálnym stupňom stráženia boli odsúdení Igor D. (40), ktorý pôsobil v Stupave a Adam Štefunko alias Šangala (29), ktorý pôsobil v Trnave a Hlohovci. Súd ich potrestal za členstvo v zločineckej skupine, poškodzovanie cudzej veci, Igora D. aj za ublíženie na zdraví a výtržníctvo a Adama Štefunka za nedovolené ozbrojovanie. Martin Padúch (36) si má podľa súdu za členstvo medzi piťovcami, výtržníctvo a nedovolené ozbrojovanie odsedieť 12 rokov vo väzení s maximálnou ostrahou. Za členstvo v skupine a poškodzovanie cudzej veci bol Peter B. (32) odsúdený na osem rokov v najmiernejšom väzení. Tomáša Bieloviča alias Vajce (30) odsúdili za podporovanie skupiny a drogovú trestnú činnosť na 5,5 roka v najmiernejšom väzení. Andrej Očenáš alias Jazvec (37) a Miroslav C. (36) boli odsúdení na päť rokov vo väzení s minimálnym stupňom stráženia. Andrej Očenáš bol podľa súdu činný pre skupinu a Miroslava C. odsúdili za hrubý nátlak a porušovanie domovej slobody. Antonína T. (46) potrestali za výtržníctvo ročným trestnom väzenia s podmienečných odkladom na tri roky. 

 

 

 

Piťovci sa podľa súdu venovali obchodom s drogami a vyberaním výpalného. Sudcovia opreli svoj verdikt viacerými dôkazmi, medzi hlavné patrila výpoveď Viktora Macaejáka, bývalého člena gangu. Súd z dôkazov zistil, že na čele skupiny stál Juraj Ondrejčák a jeho dobrý kamarát Matej Šalaga. Pod nich zaradil Miroslava Abraháma, Igora D. a svedka Viktora M. Ďalší identifikovaní v tejto štruktúre boli podľa súdu Adam Š., ktorý sa podriaďoval Viktorovi Macejákovi, a Matej B. patriaci pod Miroslava Abraháma Navyše, 11 obžalovaných od dnešného dňa nemôže nakladať so svojím majetkom. Súd im totiž uložil trest prepadnutia majetku a predbežne im ho zaistil. Spod obžaloby boli úplne oslobodení štyria obžalovaní. Ide o Petra H., Vladimíra M., Jozefa Š. a Michala B. Dnešný rozsudok nie je právoplatný, väčšina obžalovaných, ktorí boli odsúdení, sa voči nemu odvolala. Voči oslobodzujúcim rozhodnutiam súdu sa zase odvolal prokurátor. O odvolaniach bude rozhodovať Najvyšší súd SR. Predsedníčka senátu čítala dnešný verdikt a jeho stručné odôvodnenie viac ako tri hodiny.

 

Nikto z prítomných obžalovaných verdikt súdu pre novinárov nekomentoval. "Pre mňa je dosť netradičná vec výrazne zmenená skutková veta obžaloby. Ešte som sa s tým nestretol, aby sa tak výrazne menili skutkové okolnosti v obžalobe," povedal po rozsudku obhajca Juraja Ondrejčáka Ondrej Mularčík. "Podľa mňa tento rozsudok preukázal, že Špecializovaný trestný súd sa vo svojich úvahách riadil vlastným zhodnotením situácie, vlastným zhodnotením dôkazov, vlastným vyhodnotením celého spisového materiálu a konania, ktoré na súde prebehlo, a podľa toho aj rozhodol. Jeho úvahy sú v niektorých momentoch odlišné od našich," uviedol prokurátor zo špeciálnej prokuratúry. Myslí si, že obžaloba bola dôvodne podaná aj pre tie skutky, v ktorých boli obžalovaní oslobodení.

 

Skupina piťovci pôsobila z bratislavského Lamača a známa bola nosením oblečenia značiek Thor Steinar či Alpha Industries. Začala sa formovať koncom 90. rokov, keď už v hlavnom meste pôsobili iné zločinecké skupiny. Jej členovia boli vojensky organizovaní a boli známi používaním automobilov značky Mercedes G.

 

Juraja Ondrejčáka spolu s ďalšími mužmi zadržali v novembri 2011 pri najväčšej policajnej akcii v slovenskej histórii. Súdne pojednávanie sa začalo vlani v auguste prečítaním 28-stranovej obžaloby. Pred súd sa vtedy postavilo 18 mužov, ktorí boli obžalovaní z 19 skutkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies