Učitelia budú môcť získať kredity len na VŠ a v štátnych organizáciách

NETKY.SK • 13 September 2013, 11:29 • 2 min
Učitelia budú môcť získať kredity len na VŠ a v štátnych organizáciách

BRATISLAVA - Kredity, ktoré učitelia získavajú za svoje ďalšie vzdelávanie a prilepšujú si tak k platu, budú môcť nadobudnúť už len na vysokých školách, v organizáciách ministerstva školstva či iných štátnych orgánov. Počíta s tým novela zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch z dielne poslancov Smeru-SD, ktorú dnes parlament schválil.

slovakia

left justify in out

Navrhovatelia tvrdia, že veľké percento poskytovateľov tohto vzdelávania s výnimkou vysokých škôl a organizácií ministerstva to robí len pre finančné obohatenie. "Často bez fyzicky realizovaného overenia kompetencií pred skúšobnou komisiou, ale len ako výmena finančnej čiastky za vydanie osvedčenia," píšu v návrhu. V súčasnosti môžu podľa zákona učitelia a odborní zamestnanci kredity získavať aj na iných ako vysokých školách, kontinuálne vzdelávanie môžu poskytovať aj cirkvi, náboženské spoločnosti a právnické osoby, ktoré majú v predmete činnosti vzdelávanie.

Novela rieši aj doplňujúce pedagogické vzdelanie učiteľov, ktorí vyštudovali technický smer, avšak nemajú pedagogické vzdelanie. Podľa súčasného zákona môžu vysoké školy technického, ekonomického, poľnohospodárskeho, potravinárskeho či umeleckého zamerania poskytovať doplňujúce pedagogické štúdium len za predpokladu, že majú riadne akreditovaný študijný program v skupine študijných odborov výchova a vzdelávanie. "Táto podmienka nútila tieto školy zabezpečovať 'učiteľské' odbory personálne i materiálne aj napriek tomu, že sú zamerané na technické, ekonomické, poľnohospodárske, potravinárske, umelecké alebo iné odbory," uvádza sa v dôvodovej správe. Keď odmietli podstúpiť proces akreditácie učiteľských programov, nemohli poskytovať doplňujúce pedagogické štúdium. Stredné odborné školy preto podľa návrhu začali pociťovať nedostatok absolventov magisterských a inžinierskych odborov. Po novom tak budú programy doplňujúceho pedagogického štúdia poskytovať vysoké školy po schválení akreditačnou radou bez toho, aby prešli schvaľovaním akreditačnou komisiou.

Novela má byť účinná od 1. novembra 2013.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies