Turecký minister vyzval na otvorenie ďalších dvoch kapitol prístupových rokovaní

NETKY.SK • 5 December 2016, 14:12 • 2 min
Turecký minister vyzval na otvorenie ďalších dvoch kapitol prístupových rokovaní

ISTANBUL - Turecký minister pre európske záležitosti Ömer Čelik vyzval dnes EÚ na otvorenie ďalších dvoch kapitol prístupových rokovaní s Tureckom, a to aj napriek pretrvávajúcemu napätiu vo vzťahoch medzi Ankarou a Bruselom.

slovakia

left justify in out

Čelik sa dnes vo svojom prejave v Ankare vyslovil za otvorenie kapitol číslo 23 a 24. Vysvetlil, že "ak Európska únia a jej inštitúcie s nami skutočne chcú hovoriť o ľudských právach, spravodlivosti a demokratických hodnotách, potom potrebujeme, aby sa otvorili (práve) tieto kapitoly".

 

Ide o kapitoly týkajúce sa zásad právneho štátu, ktoré priamo súvisia s mnohými spornými stránkami vzťahov medzi EÚ a Tureckom.

 

Agentúra DPA v tejto súvislosti pripomenula nedávny výrok hovorcu nemeckej vlády Steffena Seiberta, podľa ktorého otvorenie nových kapitol prístupových rokovaní s Tureckom je za súčasných podmienok nepredstaviteľné.

 

Jeho komentár sa objavil po tom, ako Európsky parlament vyzval Európsku komisiu, aby zmrazila dlhoročné prístupové rokovania s Tureckom. Podnetom pre toto rozhodnutie boli obavy európskych politikov v súvislosti so stavom dodržiavania ľudských práv v Turecku.

 

V Turecku sa totiž v júli odohral neúspešný pokus o štátny prevrat, po ktorom vláda vyhlásila výnimočný stav. Táto situácia trvá dodnes a umožňuje armáde a úradom aplikovať rozšírené donucovacie právomoci. Vo vyšetrovacej väzbe sa tak ocitlo približne 37.000 ľudí vrátane novinárov, intelektuálov, politikov a príslušníkov armády.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies