Turecko po rozhodnutí súdu opäť sprístupnilo sociálnu sieť Twitter

NETKY.SK • 3 Apríl 2014, 17:32 • 2 min
Turecko po rozhodnutí súdu opäť sprístupnilo sociálnu sieť Twitter

ANKARA - Blokáda sociálnej siete Twitter v Turecku už patrí minulosti. Vláda v Ankare iniciovala u telekomunikačného úradu opätovné sprístupnenie Twitteru na základe stredajšieho verdiktu ústavného súdu krajiny.

slovakia

left justify in out

Informujú o tom tlačové agentúry Reuters a DPA. 
     

Členovia ústavného súdu požiadali o zrušenie blokády, ktorú označili za nezákonnú. V zdôvodnení konštatovali, že tento krok bol v rozpore s právom na slobodu prejavu. Ich rozhodnutie sa dnes objavilo aj v úradnom vestníku.
     

V podobnom duchu rozhodol už skôr správny súd v Ankare. V zdôvodnení uviedol, že vládne nariadenie protirečí základným princípom a hodnotám tureckého štátu. Turecký telekomunikačný úrad (TIB) sa proti nemu mohol odvolať, ale samotný prístup k službe Twitter mal povoliť, kým nepadne rozhodnutie odvolacieho súdu, čo sa však nestalo.
     

K zablokovaniu Twitteru a po týždni aj internetovej videoslužby YouTube došlo pred víkendovými komunálnymi voľbami v Turecku na podnet premiéra Recepa Tayyipa Erdogana.
     

TIB zablokoval prístup k Twitteru po tom, ako premiér vyhlásil, že táto sociálna sieť slúži na šírenie obvinení z korupcie, ktoré jeho vládu očierňujú a môžu jej krátko pred voľbami do miestnych zastupiteľstiev veľmi poškodiť.
     

Tento krok kritizoval turecký prezident Abdullah Gül, ako aj viacerí politickí činitelia západného sveta.
     

Profesor práva Yaman Akdeniz z istanbulskej univerzity označil dnes rozhodnutie ústavného súdu za krok historického významu pre slobodu prejavu v Turecku. Pre fakt, že blokádu Twitteru neodkladne neukončili, niet právneho vysvetlenia, povedal ešte pred sprístupnením siete a tento postup označil za politicky motivovaný.
     

Z vládneho tábora zaznel predtým aj hlas, podľa ktorého možno Twitter sprístupnia iba trom žalobcom, nie však ostatným užívateľom internetu v krajine.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies