Turecko o vstupe do EÚ: Máme aj iné možnosti

NETKY.SK • 24 Jún 2013, 10:44 • 2 min
Turecko o vstupe do EÚ: Máme aj iné možnosti

BERLÍN – Turecko nebude akceptovať nemeckú blokádu prístupových rozhovorov s Európskou úniou, vyplýva z vyjadrenia tureckého ministra pre európske záležitosti Egemena Bagiša pre dnešné vydanie nemeckého denníka Süddeutschen Zeitung (SZ).

slovakia

left justify in out

"Pripravujeme odpoveď," povedal Bagiš pre SZ. "Len toľko: Turecko má aj iné možnosti," zdôraznil s tým, že EÚ a Turecko sa potrebujú navzájom. "Nie je férové kvôli politickým tlakom blokovať otvorenie novej rokovacej kapitoly, ktorá je predovšetkým technická," dodal.

Minulý štvrtok viedlo Bagišovo vyjadrenia k diplomatickej roztržke v nemecko-tureckých vzťahoch, ktorá vyvrcholila vzájomným predvolením veľvyslancov. Bagiš povedal: "Keď sa pani (nemecká kancelárka Angela) Merkelová pozrie, čo zažil (bývalý francúzsky prezident Nicolas) Sarkozy, a znova zváži, ako sa vodí ľuďom, ktorí sú proti Turecku, uvidí, že neskončia vždy dobre." V Berlíne to vnímali ako vyhrážku, poznamenáva agentúra DPA.

Turecký minister v rozhovore pre SZ povedal, že ho "úplne zle" pochopili. "Kancelárke Merkelovej som sa nevyhrážal. Len ma zarmútilo zistenie, že Nemecko blokuje ďalšiu rokovaciu kapitolu, aj keď sme splnili všetky požadované podmienky," uviedol Bagiš.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies