Trup havarovanej lode Costa Concordia sa pomaly potápa

NETKY.SK • 18 Júl 2013, 18:45 • 2 min
Trup havarovanej lode Costa Concordia sa pomaly potápa

RÍM - Prieskumy pod hladinou mora odhalili, že stroskotaná výletná loď Costa Concordia sa pomaly potápa, čo komplikuje snahy o jej odstránenie z pobrežia talianskeho ostrova Giglio. Informovali o tom dnes talianske médiá.

slovakia

left justify in out

Loď stroskotala na útese pri ostrove Giglio 13. januára 2012, keď sa dostala nebezpečne blízko k pobrežiu. Pri havárii zahynulo 32 zo 4229 cestujúcich. Po 18 mesiacoch od nehody loď ešte stále leží na boku na mieste havárie. Zosúva sa však hlbšie do mora, pretože jej poškodený a hrdzou oslabený trup kolabuje pod jej vlastnou váhou lode.

Majitelia spoločnosti Costa Crociere nedávno priznali, že odstránenie stroskotanej lode sa ukázalo byť finančne náročnejšie a komplikovanejšie, ako predpokladali. Nahnevali tým obyvateľov ostrova, podľa ktorých ohrozuje ich príjmy z cestovného ruchu. Turisti sa totiž prevažne prídu odfotografovať s vrakom a nezostávajú na dovolenku.

Experti plánujú v septembri loď narovnať, preskúmať prípadné poškodenie jej potopenej strany a potom začať pracovať na tom, aby dostali trup nad vodu a vrak mohol byť odtiahnutý na likvidáciu. Predpokladá sa, že celý tento proces potrvá niekoľko mesiacov. Medzičasom v Grossete v strednom Taliansku pokračuje súd s kapitánom lode Francescom Schettinom. Sudcovia dnes pripustili ako dôkaz nové video nakrútené z paluby v noci počas havárie lode. Kapitán čelí viacerým obvineniam, vrátane neúmyselného zabitia, stroskotania lode a jej opustenia, keď boli na palube ešte cestujúci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies