Zuzana Čaputová: Glváč by mal odstúpiť

NETKY.SK • 6 November 2019, 15:21 • 2 min
Zuzana Čaputová: Glváč by mal odstúpiť

BRATISLAVA - Podpredseda parlamentu Martin Glváč (Smer-SD) by mal odstúpiť zo svojej funkcie. Povedala to dnes prezidentka SR Zuzana Čaputová s tým, že post podpredsedu je druhá najvyššia funkcia v zákonodarnom zbore.

slovakia

left justify in out

Glváč čelí tlaku na odstúpenie od 21. októbra. Podpredseda parlamentu si v Threeme údajne s Marianom K. dohadoval biznis s pozemkami na Čiernej Vode a rozoberal, ako sa má rekonštruovať vláda po odchode Roberta Fica z postu premiéra.

 

Komunikácia medzi nimi cez Threemu mala podľa Denníka N prebiehať minimálne od 17. októbra 2017 do 5. mája 2018 a vymeniť si spolu mali najmenej 49 správ.

 

Ďalšiu údajnú komunikáciu medzi Glváčom a Marianom K. z rokov 2014 až 2016 cez aplikáciu Viber zverejnil Matovič. Glváč tvrdil, že ho zverejnená komunikácia nijako nediskvalifikuje ani nepoukazuje na žiadne porušenie zákona či zneužívanie postavenia verejného činiteľa.

 

img

Martin Glváč


Prezidentka sa vyjadrila aj k situácii v súdnictve. Prvé kroky k očisteniu súdnictva vníma pozitívne. Ocenila tiež začatie viacerých disciplinárnych konaní, pretože vďaka nim sú niektorí sudcovia za komunikáciu z Threemy postihovaní. Chyby jednotlivcov môžu podľa Čaputovej vrhať zlé svetlo na celú justíciu.

Na základe komunikácie s Marianom K. koncom augusta tohto roka zasahovala polícia u viacerých sudkýň, sudcu aj prokurátora.

 

Medzi nimi je aj bývalá štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Monika Jankovská, ktorú na post nominoval vládny Smer-SD. Na Jankovskú podal podnet minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd).

 

Dôvodom sú klamlivé údaje, ktoré bývalá štátna tajomníčka prezentovala v súvislosti s návštevou vily advokáta Radomíra Bžána v Chorvátsku. Informáciu napokon potvrdil samotný Bžán. Disciplinárny senát bude preverovať aj ďalšieho sudcu, Vladimíra Sklenku, ktorý si údajne vymenil s Marianom K. tisíce správ. Obom medzičasom disciplinárky prerušili dočasne výkon funkcie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies