Trumpov poradca chce upevniť vzťahy s Tureckom a vydať mu islamského mulláha Gülena

NETKY.SK • 10 November 2016, 15:04 • 2 min
Trumpov poradca chce upevniť vzťahy s Tureckom a vydať mu islamského mulláha Gülena

ISTANBUL - Kľúčový poradca zvoleného prezidenta USA Donalda Trumpa sa domnieva, že Washington by mohol zlepšiť svoje vzťahy s Tureckom a vydať duchovného Fethullaha Gülena, ktorého Ankara podozrieva zo zosnovania júlového neúspešného pokusu o vojenský prevrat.

slovakia

left justify in out

Trumpov poradca pre národnú bezpečnosť Michael Flynn, bývalý riaditeľ vojenskej rozviedky pri ministerstve obrany, označil Fethullaha Gülena za "podozrivého islamského mulláha s bydliskom v Pennsylvánii" a označil ho za "tureckého Usámu bin Ládina" - vodcu teroristickej siete al-Káida, ktorého počas akcie v Afganistane zabilo elitné americké komando. Tieto Flynnove slová sú v ostrom kontraste s postojom dosluhujúcej americkej vlády, ktorá Gülenovo vydanie podmieňovala žiadosťou, aby Ankara predložila hodnoverné dôkazy o jeho vine. Agentúra DPA vo svojej správe súčasne poukazuje na to, že Flynn si osvojil rétoriku Ankary a Gülenovi hovoril ako o teroristovi.

 

Zmenu amerického postoja v Gülenovej kauze očakáva po Trumpovom zvolení za prezidenta USA aj provládna turecká tlač. Denník Sabah dnes na titulnej stránke napísal: "Trump vyhral, cesta k vydaniu (Gülena) je otvorená". Denník Yeni Šafak, ktorý tiež podporuje vládu, na svojej titulke zopakoval, že premiér Binali Yildirim v prvom vyhlásení po amerických voľbách vyzval na Gülenovo vydanie.

Fethullah Gülen býval kedysi spojencom súčasného tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Pred niekoľkými rokmi sa však ich cesty kvôli vzájomným sporom rozišli.

 

Ankara teraz o Gülenovi tvrdí, že dával inštrukcie strojcom pokusu o vojenský prevrat, ktorý sa odohral v noci z 15. na 16. júla. Kvôli tomu na neho turecké úrady vydali aj zatykač. On sám sa však od pučistov dištancoval a ostro ich odsúdil. Po neúspešnom pokuse o vojenský prevrat bolo v Turecku zo štátnej služby - vrátane armády, polície, justície a školstva - prepustených viac než 50.000 ľudí podozrievaných z napojenia na tzv. Fethullahovu teroristickú organizáciu (FETÖ).

 

Flynn vo svojom blogu napísal, že Gülen vytvoril v Spojených štátoch rozsiahlu sieť dobročinných organizácií a škôl. Vyslovil tiež podozrenie, že prispievali do nadácie Clinton Foundation.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies