Trump pohrozil "dôsledkami" za podpálenie zástavy USA

NETKY.SK • 30 November 2016, 07:47 • 2 min
Trump pohrozil "dôsledkami" za podpálenie zástavy USA

WASHINGTON - Novozvolený americký prezident Donald Trump dnes na Twitteri uviedol, že ktokoľvek, kto podpáli americkú vlajku, by mal čeliť "dôsledkom" vo forme väzenia alebo straty občianstva, čo však Najvyšší súd USA pred takmer 30 rokmi vylúčil.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Trump sa týmto vyjadrením dostal do rozporu s bývalým sudcom Antoninom Scaliom, ktorý v roku 1989 patril k väčšine sudcov najvyššieho súdu, ktorí rozhodli, že pálenie vlajky je formou slobody slova chránenej prvým dodatkom ústavy Spojených štátov amerických.

 

"Nikomu netreba povoliť páliť americkú vlajku - ak to urobia, musia čeliť dôsledkom - možno strate občianstva alebo roku vo väzení!," napísal dnes Trump na Twitteri.

 

Trump uviedol, že konzervatívec Scalia, ktorý vo februári zomrel, bol veľkým sudcom a on na jeho miesto vymenuje niekoho podobného.

 

Scalia však roku 1989 podpísal stanovisko liberálneho sudcu Williama Brennana, ktorý zrušil trestný rozsudok vynesený na základe texaského zákona za spálenie zástavy počas politického protestu.

 

Na otázku, prečo vtedy tak hlasoval, desiatky rokov neskôr v rozhovore pre CNN Scalia povedal, že ak by postavil podpálenie zástavy mimo zákon, bol by kráľom. Ale je tu prvý dodatok k ústave, ktorý ochraňuje "prejavy kritizujúce vládu". "To je ten hlavný typ prejavu, ktorý by sa tyrani usilovali potlačiť," dodal.

 

Hovorca Bieleho domu Josh Earnest dnes povedal, že hoci sa to väčšine Američanov vrátane jeho samého nepáči, majú "zodpovednosť ako krajina" starostlivo chrániť to, čo je zakotvené v ústave.

 

Vodca väčšiny v Snemovni reprezentantov Kongresu USA Kevin McCarthy povedal, že nepodporuje pálenie americkej vlajky. Kongres však proti tomu nemieni zasahovať.

 

Trumpovi dnes v tejto veci vo vysielaní televízie CNN oponoval aj republikánsky kongresman Sean Duffy. Povedal, že Kongres bude "chrániť ľudí, ktorí chcú protestovať".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies