Trump nominoval na post sudcu Najvyššieho súdu konzervatívca Neila Gorsucha

NETKY.SK • 1 Február 2017, 07:08 • 2 min
Trump nominoval na post sudcu Najvyššieho súdu konzervatívca Neila Gorsucha

WASHINGTON - Prezident USA Donald Trump nominoval v utorok na doživotný post sudcu Najvyššieho súdu konzervatívca Neila Gorsucha (49). Zaplní takmer rok prázdne miesto na Najvyššom súde a konzervatívci v ňom tak opäť získajú väčšinu.

slovakia

left justify in out

Gorsuch bude pomáhať robiť rozhodnutia v záležitostiach polarizujúcich americkú spoločnosť, ako sú napríklad interrupcie, regulácia zbraní, trest smrti a náboženské práva.

 

Gorsucha, rodáka z amerického štátu Colorado, čaká zrejme búrlivý priebeh potvrdenia v Senáte, keďže republikáni vlani odmietli pozvať na vypočúvanie nominanta demokratického prezidenta Baracka Obamu, ktorý mal zaplniť prázdne miesto na Najvyššom súde po zosnulom konzervatívnom sudcovi Antoninovi Scaliovi. Ten zomrel vo februári 2016.

 

Gorsuch je najmladším nominantom na post sudcu Najvyššieho súdu USA za vyše štvrť storočie a smerovanie súdu bude možno ovplyvňovať niekoľko desaťročí.

 

Gursuch je sudcom na federálnom odvolacom súde so sídlom v Denveri, hlavnom meste štátu Colorado. Na toto miesto ho v roku 2006 vymenoval republikánsky prezident George W. Bush.

 

Niektorí demokrati v americkom Senáte, ktorý hlasovaním potvrdzuje takýchto nominantov, už oznámili, že sa budú snažiť zablokovať každého Trumpovho nominanta.

 

Gorsuch je pokladaný za konzervatívneho intelektuála, známeho podporovaním náboženských práv. Zároveň ho vnímajú ako typ sudcu, názorovo veľmi podobného Scaliovi, ktorý bol celé desaťročia na Najvyššom súde uznávanou osobnosťou.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies