Tripartita sa na Zákonníku práce nedohodla,zmeny prerokuje špeciálna komisia

NETKY.SK • 26 Október 2010, 07:11 • 2 min
Tripartita sa na Zákonníku práce nedohodla,zmeny prerokuje špeciálna komisia

Tripartita sa na Zákonníku práce nedohodla,zmeny prerokuje špeciálna komisia

slovakia

left justify in out

img

Sociálni partneri sa na dnešnom rokovaní tripartity nezhodli na novej podobe Zákonníka práce (ZP). Zástupcovia odborov prišli dnes s požiadavkou skrátiť pracovný čas a nadčasy zamestnancov. Rovnako nesúhlasia s rušením súbehu odstupného a výpovednej lehoty. Naopak, zamestnávatelia chcú, aby sa tento inštitút novelou zrušil a chcú tiež predĺžiť v súčasnosti 3-mesačnú skúšobnú lehotu na dlhšie obdobie. Sporné body v ZP by preto mala prerokovať špeciálne komisia, v ktorej by mali mať zastúpenie odborári, zamestnávatelia aj vláda. Podľa ministra práce Jozefa Mihála (SaS) by nová podoba ZP mala byť známa v polovici novembra 2010.
"Budeme spolu rokovať so zamestnávateľmi na bipartitnej úrovni, aby sme našli riešenia na niektoré problémové témy, ktoré sa otvorili. Budeme rokovať o problémových otázkach, aj keď si myslím, že také nie sú. Ja som presvedčený, že tieto problémy nevytvára ZP, ale zákazky, spôsob fungovania podnikov," uviedol po dnešnom rokovaní tripartity šéf Odborového zväzu KOVO Emil Machyna. Zástupcovia zamestnancov sú presvedčení, že zrušenie súbehu odstupného a výpovednej lehoty znamená pre zamestnanca veľkú ujmu. "Sme aj proti reťazeniu pracovného pomeru na čas určitý. Je to krok späť. Zamestnanec je zastrašovaný, nemá istotu, nemôže získať hypotéku," dodal.
S týmito argumentmi nesúhlasia zamestnávatelia. "My máme iný názor ako odborári, pretože ZP má podporovať tvorbu nových pracovných miest. So skrátením pracovného času sa nedá súhlasiť a odborári tým zamestnancom berú mzdu aj možnosť privyrobiť si," uviedol tajomník Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Martin Hošťák. Podľa jeho slov súbeh sťažuje prepúšťanie aj prijímanie nových zamestnancov. "Súčasná podoba zákonníka je archaická a poslednou novelou sme sa vrátili o 10 rokov späť," zdôraznil. "Pre každého je lepšie byť zamestnaný s nižším stupňom ochrany ako byť nezamestnaný s ochranou niečoho, čo nemám," dodal viceprezident Asociácie zamestnávateľov a zamestnávateľských zväzov (AZZZ) Rastislav Machunka.
Mihál sa k pripravovaným zmenám zatiaľ nechcel vyjadrovať. Ako podotkol, pracovno-právnu legislatívu však treba spružniť a naďalej bude presadzovať zmeny uvádzané v Programovom vyhlásení vlády SR, teda aj zrušenie súbehu odstupného a výpovednej lehoty či možnosť reťazenia pracovného pomeru na čas určitý.


Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies