Transfromácia nemôže byť vnímaná ako skrytá privatizácia

NETKY.SK • 30 August 2010, 07:58 • 2 min
Transfromácia nemôže byť vnímaná ako skrytá privatizácia

Transfromácia nemôže byť vnímaná ako skrytá privatizácia

slovakia

left justify in out

Plánovaná transformácia štátnych nemocníc na akciové spoločnosti nemôže byť podľa ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika (KDH) vnímaná ako skrytá privatizácia, či krok, ktorý by viedol k odpredaju jednotlivých zariadení. "Chceme, aby to bolo tak ako doteraz. Nemocnicu musí stopercentne vlastniť štát, len kontrolné mechanizmy sú iné a prísnejšie ako teraz v štátnej nemocnici," povedal v rozhovore pre TASR.   Ozrejmil, že transformované zariadenia by sa mali správať transparentne, keďže sa v nich bude realizovať audit a budú musieť vyrovnane hospodáriť. "Toto je nástroj pre toho manažéra, aby prísne kontroloval svoje financie. Už sa nemôže tak ľahko stať, že by bol v dlhu," poznamenal s dôvetkom, že v súčasnosti môže zle hospodáriaceho manažéra ako šéf rezortu iba vymeniť. Pripomenul, že bývalej Dzurindovej vláde sa podarilo pretransformovať niektoré zariadenia, ktoré teraz fungujú so ziskom.
Minister Uhliarik pripúšťa, že pri transformácii môže byť problémom finančný stav jednotlivých nemocníc. "Niektorá je pripravenejšia, niektorá menej," konštatoval s dôvetkom, že najprv sa bude ohodnocovať majetok nemocníc a následne nastúpi konsolidácia. Ako odhadlo ministerstvo, aj napriek minuloročnej pôžičke od štátu vo výške 130 miliónov eur vytvorili štátne nemocnice vlani nový dlh najmenej 50 miliónov eur.
Niektoré nemocnice môžu mať s transformáciou problém, nakoľko prišli o ziskové činnosti, ako napríklad prevádzku záchranky či laboratórií. "Žneme to, čo bolo zasiate zle, môžem len následky napraviť. Nemocnice majú rezervy, ktoré by mohli nájsť, určite to bude trvať určité obdobie, nedá sa to urobiť zo dňa, keby sme to tak urobili, tak by sme dostali tieto nemocnice do veľkých problémov," zhrnul Uhliarik. Priestor na šetrenie vidí napríklad v zavedení centrálneho nákupu liekov či zrušení degresívnej marže.
Šéf rezortu zatiaľ veľké zmeny vo vedeniach nemocníc v súvislosti s transformáciou neplánuje. Zdôraznil však, že bude brať manažérov na zodpovednosť a bude sa ich ako akcionár pýtať, ako naložili s finančnými prostriedkami. "Mojim štýlom je pracovať s daným manažmentom. Prvým krokom je využiť potenciál ľudí, lebo to je najdôležitejšie čo firma má," uzavrel.
Ministerstvo už predložilo návrh novely zákona o zdravotných poisťovniach podľa ktorej by sa všetky štátne nemocnice mali povinne transformovať do konca budúceho roku. Právnu normu však musí najprv odobriť vláda, parlament a podpísať ju aj prezident.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies