Tour de France: Sagan znížil stratu na Cavendisha

NETKY.SK • 11 Júl 2016, 08:52 • 2 min
Tour de France: Sagan znížil stratu na Cavendisha

ARCALIS – Víťazom 9. etapy cyklistických pretekov Tour de France sa stal Holanďan Tom Dumoulin. Jazdec tímu Giant-Alpecin triumfoval zásluhou nástupu v záverečnom stúpaní. Druhé miesto obsadil Portugalčan Rui Costa (Lampre-Merida), tretí bol Poliak Rafal Majka (Tinkoff). Žltý dres pre vedúceho pretekára priebežnej klasifikácie si udržal Brit Christopher Froome.

slovakia

left justify in out

Slovenský reprezentant Peter Sagan vyhral jedinú šprintérsku prémiu v etape. V uliciach hlavného mesta kniežactva Andorra la Vella uspel bez väčšej námahy, získal 20 bodov a v boji o zelený dres znížil náskok na vedúceho Brita Marka Cavendisha na sedem bodov. Zároveň sa v bodovacej súťaži posunul na druhé miesto pred Nemca Marcela Kittela, ktorý po nedeli stráca na Slováka 15 bodov. Sagan v etape napokon obsadil 61. miesto s mankom 21:01 min na víťaza, v celkovom poradí je 97. (+1:24:07).

 

Záverečná časť pyrenejskej trilógie s piatimi horskými a jednou rýchlostnou prémiou viedla zo španielskeho horského mestečka Vielha d'Aran do lyžiarskeho strediska Arcalis v Andorre a merala 184,5 km.

 

Už krátko po štarte sa pelotón začal drobiť a jazdci sa pokúšali o úniky. Ten hlavný sa začal pred prvým stúpaním na Port de la Bonaigua, postupne sa z neho vyprofilovala 20-členná skupina. K nej sa zásluhou výborného zjazdu pridal aj Sagan, ktorý po prvom kopci musel doháňať únik. V zjazde išiel rýchlosťou až 97,7 km/h. Sto kilometrov pred cieľom sa Tour skončila pre Španiela Alberta Contadora. Jeden z hlavných favoritov na celkové prvenstvo sa postavil na štart aj napriek tomu, že ho trápila zvýšená teplota. V priebehu etapy viackrát konzultoval svoj zdravotný stav s vedením tímu v sprievodnom vozidle, napokon však zosadol z bicykla a z podujatia odstúpil.

 

Vedúca skupina si pred vstupom do Andorry vypracovala viac ako deväťminútový náskok a bolo zrejmé, že víťaz vzíde z úniku. Zakrátko nastal kľúčový okamih etapy pre Sagana, ktorý sa sústredil na triumf na šprintérskej prémii. Vyhral ju s prehľadom a znížil stratu na Cavendisha. Následne zvolnil tempo, 25 km pred cieľom ho dostihla skupina s vedúcimi pretekármi priebežnej klasifikácie. V nej sa úradujúci majster sveta udržal až do posledného z piatich kopcov a svojou prítomnosťou pomáhal tímovému kolegovi Čechovi Romanovi Kreuzigerovi.

 

Vedúca skupina sa v záverečnom stúpaní do Arcalisu rozdrobila, o úniky sa pokúšali Thomas De Gendt, Costa i Dumoulin. Uspel až posledne menovaný, ktorý si 10 km pred cieľom vypracoval pred prenasledovateľmi náskok 50 sekúnd. Na ceste za premiérovým triumfom na Tour v kariére ho nezastavila ani zmena počasia, keď záver etapy poznačil hustý dážď.

"Bol to výnimočný deň. Kráľovská etapa bola veľmi ťažká a ja som ju dokázal vyhrať. Je to skvelý pocit, pre mňa veľmi špeciálny. Som špecialista na časovku, ale dnes som ukázal, že viem toho viac, rovnako ako vlani na Vuelte. Som veľmi šťastný, je to niečo neskutočné," povedal v cieli víťaz. Dumoulin sa stal prvým Holanďanom s etapovým triumfom na Tour od roku 2014, vtedy to dokázal Lars Boom.

 

Favoriti si svoje pozície udržali. Froome naďalej vedie priebežnú klasifikáciu s náskokom 16 sekúnd pred svojím krajanom Adamom Yatesom (Orica). Tretí je zatiaľ Ír Daniel Martin (Etixx-QuickStep). Bodkovaný dres pre najlepšieho vrchára si po dni voľna, ktorý je na programe v pondelok, oblečie Francúz Thibaut Pinot (FDJ).

 

TdF - 9. etapa (Vielha d'Aran - Arcalis, 184,5 km)

1. Tom Dumoulin (Hol./Giant-Alpecin) 5:16:24 h, 2. Rui Costa (Portug./Lampre-Merida), 3. Rafal Majka (Poľ./Tinkoff) - obaja +38 s, 4. Dani Navarro (Šp./Cofidis) +1:39 min, 5. Winner Anacona (Kolum./Movistar) +1:57, 6. Thibaut Pinot (Fr./FDJ) +2:30, 7. George Bennett (N.Zél./LottoNL-Jumbo +2:48, 8. Diego Rosa (Tal./Astana) +2:52, 9. Mathias Frank (Švajč./IAM Cycling) +3:44, 10. Adam Yates (V.Brit./Orica-BikeExchange) +6:35,... 61. Peter SAGAN (SR/Tinkoff) +21:01

 

Priebežné poradie:

1. Christopher Froome (V.Brit./Sky) 44:36:03 h, 2. Adam Yates (V.Brit./Orica-BikeExchange) +16, 3. Daniel Martin (Ír./Etixx-QuickStep) +19, 4. Nairo Quintana (Kolum./Movistar) +23, 5. Joaquim Rodríguez (Šp./Kaťuša) +37, 6. Romain Bardet (Fr./AG2R La Mondiale) +44, 7. Bauke Mollema (Hol./Trek-Segafredo) +44, 8. Sergio Montoya (Kolum./Sky) +45, 9. Louis Meintjes (JAR/Lampre-Merida) +55, 10. Alejandro Valverde (Šp./Movistar) +1:01,... 97. Peter SAGAN (SR/Tinkoff) +1:24:07

 

bodovacia súťaž:

1. Mark Cavendish (V.Brit./Dimension Data) 204 bodov, 2. Peter SAGAN (SR/Tinkoff) 197, 3. Marcel Kittel (Nem./Etixx-QuickStep) 182

 

UPOZORNENIE: Správa je rozšírená o výsledky Petra Sagana

 

bm ky

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies