Toto budú ich najhoršie Vianoce. Manželský pár rozdelili po viac ako 70 rokoch!

NETKY.SK • 24 December 2017, 13:00 • 2 min
Toto budú ich najhoršie Vianoce. Manželský pár rozdelili po viac ako 70 rokoch!

TORONTO – Kanadský manželský pár rozdelili po 70 rokoch. Tohtoročné Vianoce budú pre nich tými najhoršími v ich živote, pretože ich po prvýkrát nestrávia spoločne. Kde nastala chyba?

slovakia

left justify in out

Na vine sú sociálni pracovníci, ktorí muža trpiaceho demenciou presunuli do iného sociálneho zariadenia ako jeho manželku. Zlé načasovanie kritizuje najmä ich rodina a jeho smutná manželka. „Budú to tie najhoršie Vianoce,“ dodáva so smútkom v hlase.

 

„To nemohli počkať, až bude po Vianociach?“ spytuje sa kanadská verejnosť, ktorá sa o osude manželov dozvedela prostredníctvom sociálnej siete.

 

Manželský pár Goodineových spolu žije už 73 rokov, s pribúdajúcim vekom sa rozhodli presťahovať do domova dôchodcov Victoria Villa Special Care Home v Novom Brunšviku.

 

Dôvodom bol najmä zhoršujúci sa zdravotný stav 91-ročného Herberta Goodin, ktorý už potrebuje špeciálnu zdravotnú starostlivosť, akú mu nemôže poskytnúť jeho 89-ročná manželka Audrey. Pár sa však v sociálnom zariadení rozhodli rozdeliť. Ich dcéra Dianne Goodine Phillipsová ostro kritizuje neetický a krutý prístup pracovníkov k jej rodičom. „Rodičia stále spia v jednej posteli. Cítim, že by ľudia mali vedieť, aký zlý systém tu máme,“ povedala Dianne.

 

img

 

Prvá zmienka o premiestňovaní jej otca prišla e-mailom. O pár hodín neskôr jej zavolal skormútený otec a potvrdil pravdivosť e-mailu. Herbert trpí demenciou, ktorá sa mu každým dňom zhoršuje. Podľa serveru CBC News Herbert v poslednom čase porušil hneď niekoľko domových pravidiel. Pred pár dňami sa rozhodol obdarovať svoju milovanú polovičku typickou vianočnou kvetinou. Aby sa dostal zo zariadenia von, jednoducho vypol alarm. Keď sa vrátil, svojej Audrey daroval vianočnú ružu.

 

Herbert presne vedel, čo robí, preto jeho rodina nerozumie, prečo prišlo takého rozhodnutie, a to práve pred sviatkami. „Čítala som si tú správu niekoľkokrát a nemohla som uveriť, ako môže byť niekto taký chladný a krutý, že to urobí týždeň pred Vianocami. V piatok 15. decembra som požiadala, aby bol otcov pobyt v domove o pár dní predĺžený, aspoň do konca týždňa. Moja žiadosť však bola odignorovaná,“ dodala Dianne.

 

A keďže sa v priebehu stanovených pár hodín nerozhodla, kde bude jej otec po novom umiestnený, sociálni pracovníci prišli za jej rodičmi a donútili ich k fatálnemu rozhodnutiu. Keď odišli, Audrey zatelefonovala svojej dcére s plačom a oznámila jej, že sa im to nakoniec podarilo. Rozdelili ich!

 

Naliehanie manželského páru, ich dcéry, ale ani podpora verejnosti na sociálnej sieti nedokázalo zvrátiť ich osud. Herberta ešte v pondelok presťahovali do iného domova. Lúčenie sa nezaobišlo bez sĺz. Pohľad na dvoch ľudí, ktorí spolu prežili celý život a systém ich rozdelil, bol srdcervúci. Hovorca sociálneho úradu odmietol prípad komentovať. Len v skratke sa vyjadril, že ľudia s najnáročnejšími potrebami bývajú v zariadeniach, ktoré sú na to určené.

 

„Mám pocit, že je to týranie seniorov. Citové vydieranie, prinajmenšom,“ dodala Dianne, ktorá je pevne rozhodnutá nájsť im taký náhradný domov, v ktorom ich ubytujú spolu. Herbert nestrávil bez svojej ženy viac ako pár dní. Aj cez slzy sa pri lúčení snažil odľahčiť ťažké chvíle. „Pokiaľ sa jej nič nestane, bude to dobré. Aspoň si odo mňa na chvíľu oddýchne.“ zažartovať manžel. „Ani neviete, akí sme si blízki. Vždy sme boli,“ skonštatoval Herbert. Pár sa najbližšie uvidí počas sviatkov, keď sa zídu na návšteve u dcéry Dianne. 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies