Tomuto sme doteraz verili, všetko sú to klamstvá

NETKY.SK • 12 Jún 2017, 10:22 • 2 min
Tomuto sme doteraz verili, všetko sú to klamstvá

BRATISLAVA - Kliešte sú v poslednej dobe skloňované vo všetkých pádoch, ale aby ste kvôli nim úplne prestali chodiť do lesa? To je predsa hlúposť. Možno stále veríte niektorým mýtom, ktoré okolo nich panujú. Tu sú tie, ktoré sme vyvrátili:

slovakia

left justify in out

Olej, krém či vazelína

Zabudnite na radu našich babičiek, že kliešťa je najlepšie pokvapkať olejom, krémom či vazelínou. Jediné, čoho týmto spôsobom dosiahnete je, že sa kliešť začne "dusiť" a rýchlejšie vylúči potenciálne nakazené sliny do vášho krvného obehu. Následky môžu byť fatálne, pretože ako iste viete, kliešť je prenášačom niekoľkých závažných ochorení, napríklad lymskej boreliózy či kliešťovej encefalitídy. Na odstránenie použite špeciálnu pinzetu určenú priamo k vyberaniu kliešťov, prípadne mydlo, alebo ho jednoducho pinzetou vykývajte.

 

Kliešťa je najlepšie vykrútiť

Pokiaľ na sebe nájdete zakusnutého kliešťa, rozhodne s ním nekrúťte. Tento skôr vžitý postup, že ho možno tzn. vyskrutkovať, je úplne mylný. Najlepší spôsob, ako kliešťa z kože odstrániť, je použiť špeciálnu kartu s prierezom, alebo ho vykývať ľahkým kývaním zo strany na stranu. Môžeme si vziať na pomoc špongiu, či froté textíliu a ľahko s nimi po koži pohybovať do tej doby, než sa kliešť pustí. Pohyb môže byť podobný, ako keď chceme z kože zotrieť špinu.

 

 

Riziko nám hrozí iba v lete

Mysleli ste si, že kliešte sú najaktívnejší v období prázdnin? Chyba! Kliešte majú najradšej vlhko, čo pri vysokých teplotách vo vzduchu chýba. Preto počas horúcich mesiacov zaliezajú pod zem, kde prežívajú prisaté na hlodavcoch. Obdobie, kedy je najpravdepodobnejšie, že chytíte kliešťa, je jar a jeseň. Možno vás to prekvapí, ale kliešť začína byť aktívny už pri teplote nad 5 ° C.


Kliešte skáču zo stromu

Ďalšia z informácií, ktorá sa slepo odovzdáva z generácie na generáciu, je, že kliešte skáču zo stromu. Omyl. Kliešte žijú vo vysokej tráve či nízkych krovinách. Ak objavíte prisatého kliešťa na krku či na hlave, znamená to, že hľadalo na celom tele ideálne miesto, kde sa zahryznúť a našlo ho práve tam. Kliešť si vo väčšine prípadov vyberie takú časť pokožky, kde je koža jemná a má trochu zvýšenú vlhkosť - podpazušie, triesla, brucho, podkolenné jamky alebo miesto za ušami.

 

Encefalitídu prenášajú len kliešte

Neustále sme bombardovaní reklamami a varovaním, že kliešť je prenášačom nebezpečnej encefalitídy. Ale nie je to jediný spôsob, ako sa môžete nakaziť. Ďalším je potrava. Vírus kliešťovej encefalitídy sa vylučuje aj mliekom. Nakaziť sa môžeme z mlieka, ktoré nebolo tepelne spracované - pasterizované. Prvá veľká epidémia, dodnes najväčšia v Európe, bola v roku 1951 na Slovensku. V priebehu epidémie ochorelo až 600 ľudí.

 

obrazok

 

Čo možno o kliešťoch neviete?   

 - Kliešť môže na tele človeka kolovať celé hodiny, než nájde vhodné miesto na prisatie. Najčastejšie si vyberá časti pokožky, ktoré sú jemné a majú trochu zvýšenú vlhkosť. Objavili sa aj prípady, keď sa kliešť prichytil na očnú spojivku, či vonkajšie genitálie.  

-  Život kliešťa je zložený zo troch vývojových stupňov - larva, nymfa a dospelých kliešť. Larva je veľmi drobná a väčšinou sa prisáva na drobné cicavce alebo vtáky. Nymfa je o trochu väčšia a oproti larve si vyberá k prisatiu o niečo väčšie zvieratá - psy, mačky či líšky. Nasatá nymfa odpadne a prejde metamorfózou v dospelého kliešťa - imago. Je pozoruhodné, že preto, aby kliešť dospel, potrebuje troch rôznych hostiteľov z odlišných ekologických skupín. Je preto možné, že sa kliešť môže nakaziť napríklad od zvieraťa, s ktorým vy vôbec nemusíte prísť do kontaktu. Vývojový cyklus kliešťa môže trvať 2 až 3 roky.     

- Zaujímavosťou tiež je, že krv saje len samička a bez potravy vydrží aj rok. Samec žije zo "zásob", ktoré nasal v čase, keď bol nymfou. Iné kliešte, napr. Africké, sú schopné nesať aj desať rokov.    

- Dospelá samička kliešťa vydrží sať 10-12 dní. Týka sa to samozrejme len zvieracích hostiteľov, človek by si niečoho podobného iste všimol. Kliešť môže nasatím krvi zväčšiť svoj objem až 200 x.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies