Tomanovej úrad pri ochrane práv detí spolupracuje s viacerými inštitúciami

NETKY.SK • 30 Máj 2016, 13:09 • 2 min
Tomanovej úrad pri ochrane práv detí spolupracuje s viacerými inštitúciami

BRATISLAVA - Úrad komisárky pre deti Viery Tomanovej spolupracuje pri ochrane práv detí s viacerými inštitúciami. Vo februári sa obrátili na prezidenta Policajného zboru SR Tibora Gašpara, ktorého požiadali o nadštandardnú spoluprácu v prípadoch, keď sú deti týrané alebo je na nich páchané násilie.

slovakia

left justify in out

"Vyšiel nám v ústrety, takže máme 24 hodín k dispozícii ľudí, ktorých môžeme osloviť a pomôžu deťom," povedala detská komisárka na dnešnom neformálnom stretnutí s tým, že v prípadoch týrania detí či iných násilných činoch tak vedia konať ihneď. Pracovníci úradu sa obrátili aj na generálneho prokurátora, aby aj on v prípade potreby zasiahol do niektorých prípadov.


Úrad komisára pre deti nadviazal spoluprácu takisto s ôsmimi vyššími územnými celkami (VÚC) ako aj so Slovenskou poštou. Od utorka môžu deti po celom Slovensku vhadzovať do poštových schránok listy so svojimi problémami. Keď napíšu na obálku adresu úradu, pošta bude bezplatne doručená priamo do sídla úradu v Bratislave. Spolupráca s VÚC sa týka stredných škôl a zariadení sociálnych služieb, ktorých sú zriaďovateľmi.

 

Na školách aj v zariadeniach umiestnia špeciálne schránky pre deti, kam budú môcť vhadzovať poštu, tá pôjde tiež automaticky do úradu komisárky pre deti. "Rozpracovaná je takisto dohoda so Združením miest a obcí Slovenska, tá by mohla byť uzavretá v polovici júna," poznamenala Viera Tomanová. Oslovili aj Najvyšší kontrolný úrad, v stredu 1. júna o 10:00 sa komisárka stretne s jeho riaditeľom.

 

"V prvom rade sa vytvorí štúdia. Vyberieme niektoré útvary sociálnoprávnej ochrany a budeme sa snažiť identifikovať, kde sú právne medzery alebo kde môže byť v systéme problém pri garancii dodržiavania práv dieťaťa v súlade s dohovorom," vysvetlila detská ombudsmanka. Spolupracovať bude tiež s vybranými organizáciami, ktoré sa zaoberajú právami detí. Pripravujú aj systém, ktorým bude možné monitorovať práva dieťaťa.


Ďalšou formou pomoci bude možnosť kontaktovať pracovníkov Tomanovej úradu popoludní cez zamestnancov na obecnom alebo mestskom úrade, teda v čase, keď už nie sú deti v škole. Do budúcna plánujú vytvoriť určitý prístroj na zvukovú nahrávku alebo inú formu pomoci prostredníctvom IT technológií. Deti sa však môžu s prosbou o pomoc na úrad obrátiť aj cez nonstop linku. Podľa detskej komisárky je to priama linka, pričom po piatom zazvonení sa hovor prepojí na ďalšie tri telefóny. Vždy bude mať podľa nej niekto službu, kto telefón zdvihne.


V prípade podaní alebo podnetov spolupracuje úrad komisára pre deti s orgánmi verejnej správy. Musíme prešetrovať, vyžiadať si stanoviská, priblížila Viera Tomanová. Do jej poradného zboru patria odborníci na detskú psychiatriu či detský psychológ. "V súčinnosti s nimi sa prípady snažíme riešiť," poznamenala.


Úrad komisára pre deti zriadili 2. februára. Tomanovú poslanci Národnej rady SR do funkcie zvolili vlani v zime, svoju činnosť tak mala začať vykonávať do pol roka od zvolenia. V tomto medziobdobí dostala viac ako 220 otázok, 36 písomných aj ústnych podaní a 16 podnetov, v ktorých došlo ku konkrétnemu porušeniu práv dieťaťa. "Stretli sme sa napríklad s výkonmi súdnych rozhodnutí, ktoré neoprávňujú, aby vnútroštátne orgány postupovali tak, že si vynucujú dieťa na základe rozhodnutia súdu," povedala detská ombudsmanka.


Deti chodia na úrad osobne, no niektoré chcú zostať v anonymite. Niektoré prípady sa oznamujú napríklad aj sprostredkovane cez susedov. Telefonujú však aj deti alebo organizácie a navádzajú nás na problém. Podnetom je však podľa Tomanovej len to, keď boli porušené práva, ostatné sú otázky či podania. Často právo podľa nej porušené nie je, no aj tak ide o prípady, keď treba deťom pomôcť. Denne príde na úrad v priemere 10 až 12 otázok, väčšina sa týka šikany na školách a otázok, kam sa môžu deti obrátiť alebo ako problém riešiť. Jeden prípad sa podľa jej slov týkal skutočnej šikany 9-ročného dievčatka. "Oslovila som preto ministerstvo školstva, aby sme sa stretli s ministrom a spoločne hľadali riešenia," dodala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies