Tokajské putňové vína môžu mať rekordný ročník

NETKY.SK • 16 Október 2017, 14:13 • 2 min
Tokajské putňové vína môžu mať rekordný ročník

VEĽKÁ TŔŇA – Počasie v slovenskej tokajskej oblasti tento rok mimoriadne prialo tvorbe tzv. cibéb, ktoré sú základom pre povestné putňové vína najvyšších kvalít.

slovakia

left justify in out

"Ročník 2017 sa pravdepodobne zapíše do histórie regiónu Tokaj, pretože tvorba cibéb je úžasná. Ten priebeh roka bol absolútne ideálny, hlavne jeseň," uviedol pre novinárov vinár Jaroslav Ostrožovič z Veľkej Tŕne.

 

Dažde začiatkom septembra a neskôr krásne babie leto podľa neho podporilo masívnu tvorbu cibéb - veľmi podobnú tej, aká bola v roku 2013, ktorý bol rekordný ročník. Zber úrody stále prebieha. "Vonku máme ešte zhruba 15 hektárov neobratého vinohradu, hlavne pre tvorbu cibéb. Plán je taký, že každý druhý deň budeme oberať cibéby, a na parcele, kde boli vyzbierané, sa urobí normálna oberačka. Keď to takto pôjde a počasie bude ideálne, tak ešte minimálne 14 dní budeme v teréne," povedal Ostrožovič. Jeho firma obhospodaruje vinice na ploche 58 hektárov.

 

Cibéba je zosušené hrozienko s vysokou koncentráciou cukru, napadnuté ušľachtilou plesňou Botrytis cinerea. Býva základom pre výrobu špeciálnych výberových tokajských vín. "Pleseň botrytis, za pomoci ktorej cibéby vznikajú, produkuje aj antibiotikum botrycín, takže v podstate sa dá povedať, že tokajské putňové vína majú aj stopové prvky antibiotík," skonštatoval Ostrožovič. Dodal, že ešte do 20. rokov minulého storočia sa tokajské putňové víno predávalo v lekárňach ako "universalis vera medicina", čiže univerzálny liek na liečenie mnohých chorôb.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies