Tím agentov pomáha v Nigérii hľadať unesené školáčky

NETKY.SK • 20 Máj 2014, 11:59 • 2 min
Tím agentov pomáha v Nigérii hľadať unesené školáčky

JERUZALEM - Pri pátraní po asi 200 školáčkach, ktoré ešte v apríli uniesla nigérijská islamistická skupina Boko Haram, pátrajú aj izraelskí agenti.

slovakia

left justify in out

V utorok o tom informoval predstaviteľ židovského štátu, ktorý nechcel byť menovaný. Izrael vyslal do Nigérie tím expertov, ktorí majú skúsenosti s únosmi. Zdroj dodal, že nejde o operačný, ale výlučne o poradný tím, ktorý sa pripojil k medzinárodným expertom pátrajúcim po dievčatách.

 

Na poskytnutí tejto pomoci sa dohodol izraelský premiér Benjamin Netanjahu s nigérijským prezidentom Goodluckom Jonathanom. Židovský štát má dobré vzťahy s viacerými africkými krajinami vrátane Nigérie, ktorej predal prieskumné bezpilotné lietadlá. Príslušníci izraelských bezpečnostných síl pomáhali svojim kolegom v Keni tiež v septembri minulého roku v súvislosti s útokom islamistov na nákupné centrum v Nairobi. 

 

Ozbrojenci z Boko Haram uniesli dievčatá v noci zo 14. na 15. apríla, keď zaútočili na dievčenské gymnázium a školáčky odviezli v nákladných autách na neznáme miesto. Asi 50 dievčatám sa podarilo utiecť, osud ostatných nie je známy. Boko Haram, ktorá znamená v preklade "západné vzdelávanie je zakázané", začala v roku 2009 povstanie proti vláde v štáte Borno, pričom len v tomto roku si násilnosti vyžiadali už najmenej 3000 obetí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies